МЕТОДИ ОЦІНКИ ДЕВЕЛОПЕРСЬКИХ ПРОЕКТІВ - Тетяна, Безверхнюк Миколаївна; Азарова, Ірина Борисівна; Боровик, Інна Станіславівна (Управління розвитком складних систем, 2019)
Впровадження нових законодавчих вимог щодо залучення громадськості до процесу прийняття ключових рішень щодо будівельних та девелоперських проектів вимагає доопрацювання їх методів оцінки. Наявні методи інвестиційної оцінки, оцінки впливу на довкілля, містобудівної оцінки та експертизи проектів будівництва мають ряд методологічних недоліків та застосовуються державними органами наприкінці процесу планування деяких проектів, коли простір для коректування їхньої інвестиційної ідеї вже сильно обмежений обраною ділянкою будівництва та прийнятими ключовими рішеннями щодо проекту. Тому девелоперу пропонується на початкових етапах планування визначати зону впливу девелоперського проекту та здійснювати оцінку впливу проекту в економічній, соціальній, екологічній та містобудівній сферах. Результати такої оцінки дають змогу отримати реальні вимірні аргументи для діалогу з громадськістю при подальшому проведенні громадських слухань щодо девелоперського проекту, а також можуть використовуватись у процесі реалізації проекту для управління залученням зацікавлених сторін.