АНАЛІЗ СУЧАСНИХ МЕТОДІВ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ПОРТФЕЛЯМИ ПРОЄКТІВ І ПРОГРАМ - Єгорченкова, Наталія; Єгорченков , Олексій; Сазонов , Антон (Управління розвитком складних систем, 2022)
Описано результати дослідження методів підвищення ефективності управління портфелем проєктів і програм з врахуванням останніх робіт в цьому напрямі з акцентом на пошук передових технологічних рішень, які мають найбільший потенціал з точки зору підвищення ефективності управління портфелем проєктів і програм. Розглянуто результати дослідження International Institute for Learning, Inc, які базуються на досвіді фінансової корпорації Synovus Financial Corporation; роботи авторів, які розширюють класичний підхід до формування портфеля проєктів і програм, у частині прийняття рішення, шляхом: розроблення нової математичної моделі, використання багатокритеріальної основи з врахуванням різних стратегічних сценаріїв, застосування інтеграції системної динаміки з багатоцільовим прийняттям рішень. Наведено висновок авторів роботи, які стверджують, що комплексного вирішення всіх проблем управління портфелем проєктів і програм на сьогодні не існує, однак наведено опис роботи автора, який розглядає вплив інформаційних технологій, в частині використання штучного інтелекту / експертних систем (AI/ES), для вирішення наявних проблем управління портфелем проєктів і програм. Наведено результати дослідження Gartner в частині використання штучного інтелекту в процесах управління проєктами; надано висновки української ІТ компанії «IT-Enterprise» в частині розроблення програмного забезпечення, пов’язаного з використанням штучного інтелекту; наведено факти і приклади широкого застосування штучного інтелекту передовими світовими компаніями і корпораціями; надано висновки щодо доцільності та перспективності використання штучного інтелекту, зокрема машинного навчання, для пошуку нових рішень підвищення ефективності управління портфелем проєктів і програм.