НОВІТНІЙ ПІДХІД ДО ЗАСТОСУВАННЯ ТЕОРІЇ ДЕЗЕРА – СМАРАНДАКЕ ПРИ КЛАСИФІКУВАННІ ЗЕМЛЯНОГО ПОКРИВУ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ ДИСТАНЦІЙНОГО ЗОНДУВАННЯ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ БЕЗПІЛОТНИХ ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТІВ - Альперт , Софія (Управління розвитком складних систем, 2022)
Нині дистанційне зондування з використанням БПЛА відкриває нові можливості для проведення наукових досліджень на значно вищому рівні. Класифікування є однією з найбільш важливих процедур у задачах дистанційного зондування. Така процедура може бути застосована для вирішення численних екологічних і практичних завдань, таких як: класифікування лісів, визначення типів ґрунтів, пошук нафти та газу. Класифікування неповних, неточних та значно суперечливих даних завжди було та є однією із найбільш важливих процедур дистанційного зондування. У статті запропоновано новий підхід до застосування теорії Дезера – Смарандаке в задачах дистанційного зондування з використанням БПЛА. Ця теорія може працювати із неточною і доволі суперечливою інформацією. Проведено порівняння теорії Дезера – Смарандаке та її основних положень із теорією Демпстера – Шейфера і теорією ймовірностей. Описано і проаналізовано основні переваги і недоліки цих теорій. Розвиток теорії Дезера – Смарандаке був зумовлений необхідністю уникнути обмеження, які притаманні теорії Демпстера – Шейфера і теорії ймовірностей. Теорія Демпстера – Шейфера працює тільки з вичерпними та взаємовиключними гіпотезами, що може іноді призводити до неправильних результатів класифікування. Але вичерпні гіпотези можуть потенційно перетинатися і не завжди можуть бути належним чином ідентифіковані та визначені. Теорія Дезера – Смарандаке може працювати із вичерпними та невзаємовиключними гіпотезами. Ця теорія працює з усіма гіпотезами та їх всеможливими перетинами і сполученнями. Засвідчено, що теорія Дезера – Смарандаке може вирішувати завдання класифікування більш ефективно, ніж теорія ймовірностей і теорія Демпстера – Шейфера при комбінуванні неточних та значно суперечливих даних. Описано класичне правило комбінування Дезера – Смарандаке, також розглянуто числовий приклад із застосуванням правила комбінування Дезера – Смарандаке для класифікування багатоспектральних аерокосмічних зображень. Запропонований підхід до застосування теорії Дезера – Смарандаке для класифікування земляного покриву може бути застосований в різних сільськогосподарських та практичних задачах, при проведенні екологічного моніторингу та для пошуку корисних копалин.