ВПРОВАДЖЕННЯ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПРОЦЕС ОБСТЕЖЕННЯ БУДІВЕЛЬ, МАЙНА ТА ОБ’ЄКТІВ ІНФРАСТРУКТУРИ - Пасько , Роман; Панько , Олексій; Теренчук, Світлана (Управління розвитком складних систем, 2022)
В роботі досліджено проєкт RebuildUA, метою якого є оцифрування, аналіз і поширення інформації щодо руйнування будівель, майна та об’єктів інфраструктури населених пунктів України внаслідок російського вторгнення. Надання такої інформації громадам, органам державної влади та спеціалізованим фондам відновлення України для подальшої оцінки збитків продиктоване нагальною необхідністю у швидкій відбудові територій, де завершені воєнні дії. Наявність оцифрованої інформації також допоможе спростити процеси отримання репарацій і залучення ресурсів на відбудову. Наведено можливості сучасних безпілотних літальних апаратів і систем супутникового спостереження для виконання таких завдань, як фото- і відеозйомка, передача даних у разі виявлення зруйнованих і пошкоджених об’єктів, створення карт рівня бомбардування, рівня руйнувань, зруйнованих будівель та інфраструктури, оцінка пошкодження будівель і об’єктів інфраструктури. Надано приклади фотофіксації пошкоджених об’єктів і фрагменти ортофотопланів населених пунктів Київської області до і після військових дій. З’ясовано, що застосування сучасних цифрових технологій дає змогу зібрати потрібні дані про руйнування, надаючи експертам можливість отримати фото- та відеозйомки об’єктів з різних ракурсів. Це суттєво полегшує і прискорює розпізнавання руйнувань, оцінку технічного стану об’єктів та визначення збитків, що зазнали власники нерухомого майна внаслідок руйнувань. Проте кількість зруйнованих і пошкоджених об’єктів настільки велика, а терміни виконання настільки критичні, що автоматизації потребує і процес формування експертних висновків. Це і буде предметом подальших робіт.