СУЧАСНІ ЕКОНОМІКО-ОРГАНІЗАЦІЙНІ ІМПЕРАТИВИ БУДІВЕЛЬНОГО ДЕВЕЛОПМЕНТУ В ПРОЄКТАХ АДМІНІСТРУВАННЯ СТРАТЕГІЧНИМИ ЗМІНАМИ ПІДПРИЄМСТВ - Аксельрод , Роман; Трач , Роман (Управління розвитком складних систем, 2022)
Стаття присвячена дослідженню сучасних концепцій, що чинять вплив на когнітивні механізми управління проєктами в будівництві. Проведений аналіз довів, що отримання більшого ефекту від використання знань учасників реалізації будівельного проєкту можливе за умови спільного запровадження трьох сучасних концепцій: інтеграції підприємств, інформаційного моделювання в будівництві й управління великими даними. Окрім ефективно працюючої системи комунікації в межах проєкту, важливою умовою є наявність дійових інструментів управління знаннями. Інструменти управління знаннями – це технології, що використовуються для поліпшення та забезпечення реалізації підпроцесів управління знаннями. Технології інформаційного моделювання в будівництві можуть стати важливим інструментом для аналізу великих масивів даних, генерації інформації і знань, оскільки після завершення кожного з етапів реалізації будівельного проєкту залишаються великі набори даних. Накопичені дані можуть бути корпоративним активом, набуття і використання якого дає змогу складати кращі прогнози та приймати правильні управлінські рішення. Крім того, знання, які виникли в проєкті та пройшли випробування практикою, можна вважати більш надійними порівняно з даними експериментів або моделювання, оскільки вони містять більше основоположних знань щодо реальності. Розроблені методи і моделі дають змогу: вирішувати завдання вибору оптимальної мережевої організаційної структури за критерієм максимальної ефективності використання інформаційних зв’язків між учасниками проєкту; здійснювати оцінку ефекту від спільного запровадження інформаційного моделювання в будівництві й інтегрованої реалізації будівельного проєкту; проводити комплексне дослідження й оптимізацію інформаційної та комунікаційної мережі учасників реалізації будівельного проєкту; розпочати процес запровадження інформаційного моделювання в публічних закупівлях у будівельній галузі України. Отримані результати можуть бути використані науковими установами, підприємствами та організаціями – ключовими учасниками реалізації будівельних проєктів, органами влади різних рівнів, а також становлять підґрунтя для подальших теоретичних, методологічних і прикладних досліджень.