МЕТОДИЧНА РЕГЛАМЕНТАЦІЯ ТА АНАЛІТИКО-ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОЄКТІВ «РОЗУМНИЙ ДІМ» У СУЧАСНІЙ СИСТЕМІ БУДІВЕЛЬНОГО ДЕВЕЛОПМЕНТУ - Кушнір , Ілля (Управління розвитком складних систем, 2022)
Статтю присвячено питанням впливу розвитку інформаційних, комунікаційних та цифрових технологій на трансформації, які відбуваються в будівельних проєктах «розумний дім». Досліджено сучасні технологічні напрями розвитку цифрової економіки. Структуровано передумови, виклики і драйвери цифрової трансформації вітчизняних бізнес-структур з розподілом їх на зовнішні та внутрішні, які можуть виступати базисом для визначення векторів інноваційного розвитку підприємств на основі “цифри”. Визначено, що цифрові технології і дані, отримані від їх використання, можуть забезпечити нові джерела знання, інновацій та прибутку для бізнесу. Зазначено, що інформаційно-комунікаційні технології (ІКТ) є фундаментальним стимулом для зростання міжнародного виробництва. Координація все більш складних і розгалужених глобальних виробничих мереж не могла би бути можливою без суттєвого поліпшення комунікаційних можливостей. Визначено напрями основних трансформацій, які відбуваються в існуючих підходах до організації і управління міжнародними виробничими системами. Як системне науково-прикладне забезпечення конкурентоспроможності підприємств-виконавців проєктів будівництва на ґрунті запровадженої методології та відповідного апарату формалізованого прийняття рішень обґрунтовано інструментарій цифрового адміністрування діяльністю будівельного підприємства-стейкхолдера (БП-С). Провідними підсистемами інструментарію є такі: інтегрована аналітико-діагностична підсистема, яка з використанням спеціальної системи індикаторів, адаптованої до економічних, операційно-виробничих, функціонально-технологічних та адміністративних особливостей БП-С, забезпечує комплексний аналіз рівня рівноваги БП-С щодо збереження підприємством поступальності розвитку чи певного (некритичного, ризикового, докритичного, критичного) відхилення підприємства від цієї траєкторії; підсистема організаційного управління впровадженням інноваційних управлінських, організаційно-адміністративних та інформаційних технологій; підсистема мотивації персоналу БС-П, яку інтегровано в контур управління підприємством. З використанням зазначених підсистем інструментарій забезпечує економічний контролінг, адміністрування та коригування діяльністю БП. На його підставі визначається обов’язковість економічних, управлінських, організаційно-технічних та адміністративних заходів, спрямованих на адаптивне коригування змісту, оперативних і стратегічних пріоритетів у діяльності БП-С, протидію факторам ризиків з метою уникнення і протидії вартісно-економічних, адміністративно-управлінських та структурно-технологічних відхилень від директивної траєкторії руху підприємства в цілому, та, зокрема, в межах проєкту, в середовищі якого БП-С на поточний момент циклу здійснює свою діяльність. У такий спосіб інструментарієм забезпечується сутність цифрової трансформації підприємств до формату інтегратора функціонально-виробничої та логістичної підсистем операційної системи підприємств стейкхолдерів будівництва.