СУЧАСНИЙ ВЕКТОР ОНОВЛЕННЯ БУДІВЕЛЬНОГО ДЕВЕЛОПМЕНТУ В КОНТЕКСТІ СТРАТАГЕМ INTEGRATED PROJECT DELIVERY - Рижакова , Галина; Кіщак, Наталія; Хоменко , Олександр; Ротов , Олександр; Ніколаєва , Марина; Веремєєва , Тетяна (Управління розвитком складних систем, 2022)
Статтю присвячено розробці економіко-прикладного інструментарію управління будівельними підприємствами в рамках формування та реалізації стейкхолдерно-орієнтованої стратегії управління задля зростання їх інвестиційної привабливості, що дає змогу обґрунтувати напрями збільшення ефективності рівня взаємодії стейкхолдерів на основі методології оцінки рівня стейхолдерних відносин, результатів економіко-математичного моделювання та запропонованої аналітичної діагностичної системи локальних та інтегральних стейкхолдерних показників. Проаналізовано наявні методи оцінки ефекту від впровадження інформаційного моделювання й інтегрованої реалізації проєкту в будівництві. Запропоновано методологію інтегральної оцінки рівня стейкхолдерних відносин будівельних підприємств на основі застосування комплексу аналітичних підсистем: а) підсистема оцінювання проєктів будівництва як потенційних компонент господарського портфеля підприємства-стейкхолдера будівництва; b) підсистема діагностування конкурентоспроможності замовника проєкту як ініціатора та провідного суб’єкта будівельно-інвестиційного процесу; c) підсистема забезпечення відповідності характеристик будівельних девелоперських проєктів провідним домінантам продуктивності операційної системи підприємства-стейкхолдера будівництва; d) підсистема економічного моніторингу зростання вартості кваліфікованих активів компанії-девелопера та зростання її іміджу як провідного стейкхолдера на ринку комерційного житлового та інфраструктурного будівництва. Удосконалення системи індикаторів оцінювання та відбору проєктів до складу господарського портфеля дало змогу побудувати в складі інструментарію дієвий засіб формалізованого управління продуктивністю операційної системи підприємства-стейкхолдера будівництва; через призму превентивного оцінювання продуктивності втілення операційно-виробничих циклів проєктів (стратегічних господарських одиниць у складі господарського портфелю підприємства-стейкхолдера будівництва).