МОДЕЛЮВАННЯ КАТАСТРОФІЧНОГО СЦЕНАРІЮ РОЗВИТКУ ЦИВІЛІЗАЦІЇ ЗАСОБАМИ ТЕОРІЇ АВТОМАТИЧНОГО УПРАВЛІННЯ - Іносов, С. В.; Скіданов, В. М.; Соболевська, Т. Г.; Сідун, К. В. (Управління розвитком складних систем, 2015)
Запропоновано модель катастрофічного розвитку цивілізації у вигляді контуру позитивного квадратичного зворотного зв’язку на базі аналізу тенденцій попереднього прогресу цивілізації. За допомогою моделі вказані тенденції розвитку екстраполюються у майбутнє.