ЕНТАЛЬПІЯ ЯК МІРА ПОТЕНЦІАЛУ ОРГАНІЗАЦІЙ - Бушуєв, Сергій; Бушуєва, Наталія; Онищенко , Світлана; Андрієвська, Віра (Управління розвитком складних систем, 2022)
Енергія є універсальною категорією і може мати конкретне значення для кожного виду систем. Для організацій енергія – це ресурси, що використовуються у процесі енергетичного обміну із зовнішнім середовищем. Енергетичний обмін, дисипація, взаємодія із зовнішнім середовищем у вигляді «зовнішньої частини структури» організації і температура як показник ефективності даної взаємодії у контексті як економічному, а й з урахуванням зниження невизначеності, − усе це результат поширення другого закону термодинаміки на організації та суспільство. Розвиток ентропійної концепції управління та ідеї розгляду організацій як якогось аналога термодинамічної системи, для якої характерні процеси енергообміну всередині системи та із зовнішнім середовищем, приводить до необхідності розширення переліку показників стану організації у зазначеному контексті. До функції станів відносять і ентальпію, яка відображає кількість енергії, що доступна для перетворення на теплоту згідно з прийнятим розумінням. Ентальпія в контексті організацій відображає «доступний ресурс» системи для енергообміну із зовнішнім середовищем та підтримки структури системи. Метою дослідження є обґрунтування й аналіз рівняння ентальпії організацій. Такий підхід обумовлюється об'єктивним розвитком ідеї застосування закономірностей термодинаміки до управління організаціями. В рамках пропонованого дослідження запропоновано рівняння зміни ентальпії організації, що базується на рівнянні Гіббса – Гельмгольця. Це рівняння пов'язує воєдино приріст вільної енергії, ентропії і невизначеність (інформаційну ентропію). Ентальпія у цьому підході оцінює енергетичний потенціал організації. Запропоновано формули для обчислення відносних показників зміни реалізованого енергетичного потенціалу та дисипації, які, по суті, дають змогу оцінювати якість управління як якість підприємницької енергії.