ПРЕДСТАВЛЕННЯ ПОКАЗНИКІВ КОМФОРТНОСТІ ЗА ДОПОМОГОЮ DFD-ДІАГРАМИ - Цюцюра, Микола; Костишина , Наталія; Єрукаєв , Андрій; Тищенко , Дмитро (Управління розвитком складних систем, 2022)
Проведено дослідження за допомогою діаграми Date flow diagramming для опису інформаційних потоків даних предметної області «Комфортне проживання в багатоквартирному будинку», де процес побудови представлений у вигляді діаграм декомпозицій і побудови контекстної діаграми 0-го рівня. Отже, діаграма DFD включає в себе такі показники комфортності: фактори комфортного проживання в мікрорайоні, фактори комфортності прибудинкової території, фактори комфортності будинку, а також фактори комфортності квартири, де проводиться опис зовнішніх сутностей (експерт, покупець, будівельна компанія) та їх вплив на всі показники комфортабельності. Далі представлено та описано вхідні й вихідні потоки даних, в яких визначається інформація і передається від джерела (процес, зовнішні сутності) до приймача (зовнішні сутності, процеси). Після побудови контекстної діаграми отримано складну систему, яка надалі представлена у вигляді ієрархії контекстної діаграми 1-го рівня, містить в собі набір чотирьох підсистем і поєднується потоками даних. Далі формуємо сховища даних (середовище, нечітка множина, норма), які є прототипом майбутньої бази даних. У результаті дослідження діаграми DFD 1-го рівня отримано: 1. визначені головні функції; 2. описані об’єкти; 3. створення ІС за допомогою сховищ даних. Після цього представлено 2-й рівень діаграми DFD, яку використано для детального опису ІС, яка надає можливість більш ґрунтовно розглянути роботу проєктованої системи «Комфортність прибудинкової території», а саме деталізація процесу нижнього рівня. Відповідно кожний процес співіснує з процесом верхнього рівня і використовуються структурні номери процесу. Деталізуємо процес діаграми DFD 1-го рівня 1.2, яка містить в собі два процеси: (1.2.1 опрацювання пішохідної доступності, 1.2.2 опрацювання рівня шуму), а також описана їєрархія вхідних та вихідних потоків даних у систему. Отже, переходимо від сховищ даних до побудови моделі бази даних, яку представимо у вигляді таких діаграм: концептуальна модель, датологічна модель та фізична модель. Першим кроком є побудова концептуального проєктування, яка описується за допомогою таблиці, що має назву «Атрибути сутностей» та «Зв’язок сутностей». Другим етапом є створення датологічної моделі на основі створених «Зв’язок сутностей», що має такі зовнішні ключі: норма, нечітка множина, лінгвістична змінна. Наступним етапом є представлення фізичної моделі, де як СУБД обрано Microsoft SQL Server і відповідно до неї вказані типи даних.