КОЛОРОМЕТРИЧНИЙ АНАЛІЗ ЗОБРАЖЕННЯ БУДІВЕЛЬНОГО МАЙДАНЧИКА - Горда , Олена; Цюцюра , Світлана; Лященко , Тамара (Управління розвитком складних систем, 2022)
У роботі розглянуто підхід до формалізації представлення колорометричного (колірного) атласу будівельного майданчика (КАБМ), який визначається предметною областю на стику дисциплін: матеріалознавства, будівельної механіки та механіки машин, контролю технічного стану об'єктів будівництва, фотограмметрії, теорії розпізнавання образів. Кожна з наведених прикладних областей містить свою напрацьовану базу знань, різні інформаційні технології, що враховують особливості кожної з них. Розглянуто та визначено процедуру формування поняття колірного атласу будівельного майданчика в інтелектуальному інформаційному середовищі в будівництві, його особливість та склад, відмінність від звичайних процедур формування системи знань, а також запропоновано й описано підхід до його дослідження, визначено інформаційну взаємодію інтелектуального середовища об’єкта із суб'єктом будівництва. Показано можливість побудови різних формалізацій КАБМ на основі онтологічного і семантичного графів та графа зображення будівельного майданчика. Визначено й описано проблеми, що виникають у процесі формалізації та аналізу КАБМ з метою здійснення пошуку елементів зображень. Визначено змістовну структуру КАБМ та еквівалентність графів КАБМ з урахуванням можливості введення заходів схожості. КАБМ з погляду прагматичної класифікації є спеціалізованим знаходженням елементів на об'єктах будівництва. Робота виконана в рамках кластерного аналізу й орієнтована на розробку методів побудови алгоритмів розпізнавання та ідентифікації будівельних об'єктів. Для описаних перетворень проведено дослідження щодо їх спостереження на цифрових зображеннях, а також можливості спостереження інваріантів перетворень. Робота виконана для КАБМ з метою визначення можливості побудови її інформаційної моделі з урахуванням розробки методів побудови алгоритмів розпізнавання й ідентифікації на будівельних об'єктах. Досліджено можливість побудови КАБМ на основі сукупності зображень, встановлено можливість відповідних візуалізацій КАБМ як засобу категоризації.