ВИЗНАЧЕННЯ ЗАГАЛЬНОСИСТЕМНИХ ДЕТЕРМІНАНТ ДИНАМІЧНОГО РОЗВИТКУ БУДІВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ У КОНЦЕПТАХ КОМПЛАЄНС- ТА РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТУ - Петренко , Ганна; Гриненко , Ігор; Ніколаєв , Георгій; Петруха , Ніна; Рижакова , Ганна; Рогач , Катерина (Управління розвитком складних систем, 2022)
У статті адаптовано і трансформовано інноваційний науково-аналітичний засіб ризик-контролінгу операційних систем будівельних підрядних підприємств і мультиагентних середовищ будівельних проєктів на основі концепції та методичної платформи комплаєнс-менеджменту, що дає змогу завчасно ідентифікувати ризики БП і діяльності стейкхолдерів та з їх врахуванням сформувати раціональний варіант бюджетно-ресурсної і календарної програми впровадження проєктів, за умови компромісного узгодження економічних інтересів стейкхолдерів і раціонального розподілу між ними (комплаєнсу) відповідальності за зміст, регламент, бюджет та наслідки антиризикових дій. Побудовано ієрархічну модель кількісного оцінювання ризиків антикризового управління будівельним підприємством, яка з допомогою апарату нечіткої математики дає змогу оцінити чинники ризиків і ризики на кожному рівні ієрархії. Запропонована модель забезпечує можливість виявляти загрози (ризики катастрофічного рівня), а також найсуттєвіші чинники ризиків на засадах використання методу аналізування чутливості, що є важливим для прийняття управлінських рішень в умовах невизначеності. Набули подальшого розвитку концептуальні засади управлінської діяльності підприємства з урахуванням його фінансово-економічного стану, що відрізняються від чинних тим, що за відсутності ознак кризи передбачають функціонування системи економічної безпеки з виконанням нею функцій ризик-менеджменту й антикризового менеджменту, а в умовах кризи – введення антикризового менеджменту з делегуванням окремих завдань і функцій службі економічної безпеки та підрозділу ризик-менеджменту з метою недопущення погіршення фінансово-економічного стану і забезпечення умов для ефективної реалізації антикризових заходів.