ОГЛЯД ПРОЦЕСІВ УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ В IT-ПРОЄКТАХ У КОНТЕКСТІ СТАНДАРТІВ ПРОЄКТНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ - Hrabyna, Kateryna; Shendryk, Vira (Управління розвитком складних систем, 2020)
Збільшення фінансових прибутків і мінімізація будь-яких витрат є актуальним питанням для сучасного бізнесу, яке можливо вирішити завдяки проактивному та стратегічно-зваженому й стандартизованому управлінню. Управління загрозами, або ризик-менеджмент, є однією зі складових та провідних сфер управління проєктами, програмами і портфоліо. Саме ризики проєкту повинні бути ідентифіковані первинно разом з його оцінками, величина яких має залежати від впливу тих самих загроз і можливостей. Своєчасне управління загрозами допомагає уникнути ймовірних помилок, проблем і втрат проєкту, а завдяки вмілому використанню можливостей можна з найменшими зусиллями досягти проєктних цілей, вдоволеності і очікування зацікавлених сторін проєкту у рамках стандартних проєктних обмежень – часу, грошей, ресурсів, обсягу робіт та якості. Стаття присвячена огляду і порівнянню найважливіших етапів процесу управління ризиками, що включає визначення і види ризиків, поняття загрози та можливостей, їх загальну класифікацію, притаманні стандартні характеристики, їх особливості й відмінності, найвідоміші методи аналізу ризиків та їх сучасні техніки й інструменти в контексті найбільш поширених і відомих стандартів ризик-менеджменту у сучасному просторі теорії проєктного управління, яке базується на таких відомих світових інститутах і некомерційних організаціях: Project Management Institute, International Organization for Standardization, Capability Maturity Model Integration, International Project Management Association, A Guidebook of Project and Program Management for Enterprise Innovation, Projects in Controlled Environments. Зроблено аналіз порівняння кількісного і якісного аналізів ризиків щодо найголовнішних аспектів проєктного управління. Також розглянуто найпоширеніші загрози і можливості, що притаманні саме IT-проєктам.