ВИЗНАЧЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ СИСТЕМОУТВОРЮЮЧИХ ФАКТОРІВ ЦІННІСНО-ОРІЄНТОВАНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ В ПРОЄКТАХ БУДІВНИЦТВА - Rуzhаkov Dmуtrо; Vakolyuk, Anatoliy; Fedorova, Yana; Revunov, Oleksandr; Gizhko, Andriy (Управління розвитком складних систем, 2020)
Обґрунтовано зміст цінності проєкту у її вузькому та широкому контекстах з урахуванням інтересів різних стейкхолдерів. Ціннісна орієнтація суб’єктів ринкових відносин дедалі стає безсумнівним імперативом економіки двадцять першого століття. Ця «ідеологія» виступає домінантою визначення цільових орієнтирів підприємств при взаємодії із своїми споживачами і партнерами, відіграє провідну роль при побудові внутрішніх процесів компанії, визначенні їх клієнтів та ціннісних очікувань останніх. Аналогічні завдання постають і при реалізації різноманітних проєктів, успіх яких в першу чергу визначається саме створеною цінністю для основних стейкхолдерів. Отже, неусталеність цього поняття саме у контексті проєктного управління, можливість його спрощеного, звуженого та неузгодженого трактування різними стейкхолдерами проєкту потребують більш детального дослідження сутності і змістовного наповнення цієї категорії. Розглянуто передумови виникнення економічного управління підприємством, що є координаційним та інтеграційним центром усіх функціональних видів управління господарюючим суб’єктом. З’ясовано вплив на побудову сучасної концепції економічного управління теорії зацікавлених осіб (stakeholders). Визначено мету економічного управління підприємством, яка полягає в гармонізації управлінських цілей (визначених в окремих видах спеціального управління), забезпеченні життєздатності та підвищенні цінності підприємства для всіх груп зацікавлених сторін. Наведено підхід до вдосконалення інжинірингу підприємств (ІП) в сучасних умовах за рахунок включення в нього можливостей систематичної підтримки прийняття рішень на основі аналізу цінностей підприємства і всієї множини зацікавлених сторін – стейкхолдерів різних категорій. Особливістю підходу є поєднання широкого трактування цінностей, орієнтації на реальні бізнес-завдання всіх рівнів управління підприємством, включення в ці завдання ризик-менеджменту цифрових трансформацій із застосуванням ISO / IEC 15288.