АНАЛІЗ МОДЕЛЕЙ І МЕТОДІВ ДІДЖИТАЛІЗАЦІЇ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ - Тімінський , Олександр; Войтенко , Олександр; Райчук , Ісус (Управління розвитком складних систем, 2021)
Розглянуто та проаналізовано роботи з автоматизації та діджиталізації бізнес-процесів у різних галузях застосування. Обґрунтована актуальність теми дослідження, зокрема враховуючи умови пандемії. Автоматизація визначається як передумова діджиталізації. Розглянуто можливі позитивні та негативні сторони діджиталізації. Проведено аналіз моделей і методів діджиталізації, викладених в роботах, які описують стан і перспективи діджиталізації в Україні і світі загалом. Проаналізовано закордонні практики впровадження діджиталізації бізнес-процесів. З метою визначення підходів до побудови моделей і методів діджиталізації у сільському господарстві було опрацьовано напрацювання з діджиталізації та цифровізації бізнес-процесів у різних галузях господарювання, таких як банківська справа, туризм та сфера обслуговування, маркетинг та інших. На основі проведеного аналізу досліджені моделі і методи експертно оцінені за п’ятьма параметрами – застосовність до сфери сільського господарства, застосування штучного інтелекту, охоплення бізнес-процесів, повнота та деталізація, застосування ціннісного підходу. Виокремлено моделі, найбільш придатні до впровадження на підприємствах сільського господарства. Зроблено висновок, що для використання в зазначеній галузі відповідні моделі і методи мають бути адаптовані до специфіки галузі. Підкреслена необхідність розроблення нових моделей і методів для проєктів діджиталізації бізнес-процесів саме для підприємств сільського господарства. Сформульовано галузі подальших досліджень у обраному напрямі: застосування моделей та методів діджиталізації бізнес-процесів об’єктно-орієнтованих організацій у сфері сільського господарства; ціннісна оптимізація бізнес-процесів на основі штучного інтелекту; діджиталізація бізнес-процесів взаємодії зацікавлених сторін проєктів на основі ціннісного підходу.