АКТУАЛЬНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ПРИХОВАНОЇ ПЕРЕДАЧІ ДАНИХ У ВІДЕОФАЙЛАХ - Катаєва , Євгенія; Ребріков , Антон (Управління розвитком складних систем, 2021)
Проведено вивчення задач захисту інформації від небажаного доступу. В часи широкого застосування електронних засобів зв’язку, електронного підслуховування та шахрайства, розмаїття комп’ютерних вірусів та інших електронних небезпек, електронні системи висувають високі вимоги до захисту інформації. Отже, дослідження методів цифрової стеганографії є актуальною задачею. У ході дослідження розглянуто основні методи негласної передачі даних за допомогою комп’ютерної стеганографії, а саме: метод використання системно зарезервованих областей форматів цифрових даних, методи приховування інформації за допомогою спеціального форматування текстових файлів, які включають використання слова, речення або зсув абзацу, виділення певних позицій букв у тексті або використання властивостей системних полів, які не відображаються на екрані, метод використання функцій імітації, методи використання невикористаних дискових секторів, метод використання надлишкових медіа-файлів (аудіо, фото та відео). Нині, завдяки зростанню інформації та збільшенню пропускної здатності каналів зв’язку, проблема приховування інформації у відеопослідовностях стає все більш актуальною. Передача цифрового відео в останні роки є типовою подією і не викликає підозр. У процесі дослідження розглянуто особливості приховування інформації у відеофайлах, проведено порівняння наявних алгоритмів комп’ютерної відеостеганографії. Завданням є розроблення власного алгоритму вбудовування інформації до синього кольорового каналу відеофайлів, який володіє достатнім ступенем функціональності та захисту до різних перетворень і протистоїть засобам статистичного і візуального стегоаналізу.