ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОЄКТІВ ЕКОЛОГІСТИЧНИХ СИСТЕМ - Ковтун , Тетяна; Ковтун , Дмитро (Управління розвитком складних систем, 2022)
Негативний вплив господарської діяльності людини на довкілля призвів до дисбалансу в економічних та екологічних аспектах життєдіяльності, виникненню загрози порушення стану екосистем, що унеможливить повноцінне існування людства на планеті. Вирішення проблеми, що виникла, знаходиться у площині екологізації всіх сфер господарства, у т.ч. і логістики, як такої, що має значний вплив на стан навколишнього середовища. Зміна світоглядної парадигми призвела до виникнення поняття еколого-орієнованої логістичної системи, під якою пропонується розуміти логістичну систему як сукупність елементів-ланок, взаємозв’язаних у процесі управління рухом прямих і зворотних логістичних потоків, що враховує екодеструктивний вплив на довкілля. Пропонується розглядати управління екологістичними системами через призму проєктного підходу. Надано характеристику проєкту екологістичної системи як складної кібернетичної системи, визначено складові проєктного потенціалу. Визначено місце проєктів мікро-, мезо- та макроекологістичних систем в загальній класифікації проєктів і класифікації інвестиційних проєктів. Представлено авторську класифікацію проєктів екологістичних систем. Як базову класифікаційну ознаку пропонується використовувати причину реалізації або призначення проєкту: створення, розвиток або функціонування екологістичної системи. Проєкти створення класифікують за продуктом, що утворюється. Проєкти розвитку класифікують залежно від об’єкта чи суб’єкта управління, виду та типу розвитку тощо. Проєкти функціонування включають проєкти створення екологістичного продукту.