ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ НЕЙРОКОМП’ЮТЕРНИХ ІНТЕРФЕЙСІВ У ЕЛЕКТРОННОМУ СУСПІЛЬСТВІ - Михальчук , Віталій (Управління розвитком складних систем, 2022)
Одним із досягнень сучасного суспільства є нейрокомп’ютерні інтерфейси (НКІ) як спосіб організації розумного середовища. Такі системи вже успішно впроваджені й успішно сприяють інтеграції людей з обмеженнями до соціуму, подоланню розладів, діагностиці, моніторингу самопочуття. Дедалі більшої популярності набувають практики вивчення ментальної активності у бізнес-взаємодії, навчанні, споживанні. Дослідження особливостей функціонування людської свідомості сприяє успішній інтеграції нейрокомп’ютерних інтерфейсів до сучасних технологій інформаційних систем, таких як невидимий комп’ютинг. У статті висвітлено новітні тенденції розвитку та впровадження нейрокомп’ютерних інтерфейсів відповідно до принципів організації електронного суспільства та проблем і перспектив, які постають в умовах його еволюції. Аналіз здійснено на основі дослідження реальних успішно втілених проєктів, застосовано досвід участі в конференціях. Описано можливі реальні реалізації та наведено вже реалізовані приклади. Окрему увагу присвячено питанню нейрокомп’ютерної нерівності та її вирішенню, що є одним із основних дискутивних питань, актуалізованих у останні роки. Досліджено втілення нейрокмоп’ютерних інтерфейсів у поєднанні з популярними тенденціями та технологіями такими як постквантове програмування, завантаження свідомості, хмарні та туманні обчислення, міжцивілізаційна комунікація. Електронне суспільство, що постане невдовзі (2035–2050) на базі Z та α-поколінь набуде ключових навичок ментального управління розумними середовищами, що підвищить ефективність інформаційних систем будь-якої складності та призначення. Першими кроками до цього вже стали легалізація технології НКІ та масове користувацьке впровадження, що продовжують досліджуватися поряд із нестримним зростанням генерування та втілення нових ідей відповідно до новітніх можливостей та умов.