АВТОМАТИЗАЦІЯ ПРОЄКТУВАННЯ НАВЧАЛЬНИХ ПРИМІЩЕНЬ З БЕЗПЕЧНИМИ УМОВАМИ ПРАЦІ - Левченко , Лариса; Глива , Валентин; Бурдейна , Наталія (Управління розвитком складних систем, 2022)
Виходячи із фундаментальних фізичних співвідношень і дипольних моделей поширення електричних та магнітних складових електромагнітних полів із застосуванням програмного забезпечення EMF LFSourse, було отримано моделі поширення електричних та магнітних полів компонентів персональних комп’ютерів. Це дало змогу візуалізувати поширення електричного поля навколо рідкокристалічних моніторів, магнітних полів навколо системних блоків персональних комп’ютерів і джерел безперебійного живлення. У результаті отримано просторовий розподіл напруженостей електричного та магнітного полів на комп’ютеризованих робочих місцях. Наведені моделі дають змогу раціоналізувати взаємне розташування персональних комп’ютерів у комп’ютерних класах та інших навчальних приміщеннях, де є комп’ютери. Детальні моделі поширення електричних та магнітних полів допомагають отримати поширення полів навколо електротехнічного обладнання навчальних лабораторій. Доцільним є створення моделей поширення інших фізичних чинників техногенного походження: звуку, інфразвуку, аномального поширення концентрацій аероіонів тощо. Моделювання надає змогу на стадіях проєктування розміщення обладнання в навчальних лабораторіях забезпечити безпечні умови навчання.