ІНФОРМАЦІЙНА ІНТЕРАКТИВНА ТЕХНОЛОГІЯ НАВЧАННЯ «DIGITAL PROFESSOR» - Єгорченкова , Наталія; Єгорченков , Олексій; Хлевна , Юлія (Управління розвитком складних систем, 2022)
Визначено етапи формування єдиного інформаційного простору закладу вищої освіти. Світові тенденції розвитку багатьох сфер діяльності людини спрямовані на перехід до цифрової трансформації. Трансформація сучасного бізнесу вимагає змін і в процесах навчання в закладах вищої освіти. Виходячи з цього, серед основних трендів розвитку навчального процесу є використання інтерактивних методів і технологій навчання, які призначені для створення комфортних умов навчання, за яких кожен студент відчуває свою успішність та інтелектуальну спроможність. Інтерактивні методи захоплюють слухачів, пробуджують в них інтерес та мотивацію, навчають самостійному мисленню та діям. У результаті проведеного аналізу виявлено, що одним з популярних напрямів інтерактивних технологій є застосування чат-ботів, які в навчальному процесі закладів вищої освіти є перспективним трендом з урахуванням цифрової трансформації, проте наразі використання цих технологій не є доволі пошириним. Наведено популярні чат-боти, які застосовуються в навчальному процесі закладів вищої освіти. Запропоновано розглянути інтерактивну технологію навчання, яка створена на основі telegram чат-боту «Digital professor». Метою статті є демонстрація структури та базових принципів використання інформаційної інтерактивної технології навчання «Digital professor». Інформаційна інтерактивна технологія навчання «Digital professor» розроблена для покращення навчального процесу в закладах вищої освіти. Показано структуру та інтерфейс інформаційної інтерактивної технології навчання «Digital professor», а також її можливості: Learning Management System, оцінювання та допомога. Продемонстровано результати впровадження інформаційної інтерактивної технології навчання «Digital professor» у навчальний процес та наведено результати опитування серед студентів. Перспективою для подальших досліджень є розширення можливостей інформаційної інтерактивної технології навчання «Digital professor», а саме додавання технологій нейролінгвістичного програмування та штучного інтелекту.