ВИЗНАЧЕННЯ КОРЕЛЯЦІЇ МІЖ МНОЖИНАМИ ДАНИХ ДЛЯ РОЗРАХУНКУ РОЗДРІБНОЇ ЦІНИ ПРИ ВИКОРИСТАННІ ПРОГРАМНИХ АГЕНТІВ - Зеленько, Едуард (Управління розвитком складних систем, 2022)
Розробка та підтримка алгоритмів для розрахунку цін у сфері торгівлі – один з актуальних напрямів розвитку інформаційних систем в останні роки, що привертає увагу фахівців різного профілю. Фахівці в галузі економіки бачать у подібних алгоритмах нові можливості для вдосконалення автоматизованих систем, перетворення їх у публічні автоматизовані системи нового покоління з розвиненими засобами подання різноманітних цифрових інформаційних ресурсів і доступу до них, створювані з урахуванням необхідності інтеграції та використання API. У межах окресленої проблеми важливими є наукові задачі розроблення моделей, методів, алгоритмів та програм, які здійснюють моделювання процесів для обробки даних та розрахунку цін з метою визначення їх основних характеристик для побудови математичного програмного забезпечення автоматизованих систем розрахунку роздрібних цін [12]. Загалом ефективне ціноутворення сприяє підпорядкуванню виробництва суспільним потребам, а адекватний рівень цін сприяє економічному зростанню, забезпечує ефективне конкурентне середовище, орієнтує виробництво на інноваційний зміст [1]. Вищезазначене обумовлює актуальність розроблення та вдосконалення алгоритмів для розрахунку роздрібної ціни товару в разі, коли вже відомі алгоритми визначають ціну неточно (наприклад, при недостатній кількості необхідних даних, що зумовлено певними факторами). Використання останніх у подібних ситуаціях доволі часто збільшує ризик реалізувати товар по неактуальній ціні, що своєю чергою може призвести до зменшення товарообігу або втрати грошових коштів.