КЛАСТЕРНІ ЕЛЕМЕНТИ ТЕРИТОРІАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ В ПРАВОСЛАВ’Ї - Терещук , Микола (Управління розвитком складних систем, 2022)
Запропоновано підхід використання інформаційних технологій, зокрема комп’ютерного геометричного моделювання, для підвищення ефективності процесів управління складними соціально-економічними системами на прикладі сучасного православ’я. Актуальність обраної теми обумовлена стрімким поверненням великої кількості людей нашої країни до вічних християнських цінностей після багатьох років примусового атеїзму. Зазначені факти суттєвим чином сприяють інтенсивній реставрації культових споруд, зведенню нових храмів, відродженню монастирів, благоустрою місць паломництва, вдосконаленню належних організаційно-територіальних церковних структур, здійсненню духовно-виховної, просвітницької та іншої богоугодної діяльності. Сьогодення характеризується глобальними суспільними змінами, такими як широке впровадження у всі сфери життя ринкових відносин, проведення земельної, медичної, освітньої реформ, децентралізації державної влади тощо. Наведені особливості розкривають високу динамічність у духовно-матеріальному плані нинішнього етапу розвитку України, який обтяжується наявною пандемією COVID-19, військовим конфліктом із Росією, іншими несприятливими факторами. Головна мета публікації полягає у висвітленні розробленого математичного апарату для автоматизованого відтворення організаційно-територіальних кластерних структур православ’я. Це забезпечує на базі запропонованих комплексних геометричних моделей удосконалення церковного управління, наприклад, стосовно дефініції раціональних територіальних меж парафій та єпархій, визначення необхідності їх об’єднання, ліквідації або формування нових, оптимізації розташування храмів, каплиць, навчальних закладів тощо. Розглянутий підхід дає змогу економити матеріальні, фінансові, людські та природні ресурси, зменшувати терміни, підвищувати якість прийняття різноманітних рішень. Останнє стосується великої кількості опрацьовуваних об’єктів і процесів та їх властивостей. У статті також окреслено перспективні напрями подальших наукових розвідок з обраної тематики.