АЛГОРИТМ ФУНКЦІОНАЛЬНО-ВАРТІСНОГО АНАЛІЗУ В УПРАВЛІННІ ВИТРАТАМИ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ НА ЗАСАДАХ ОЩАДЛИВОСТІ - Бойко , Євгенія; Дяченко , Юлія (Управління розвитком складних систем, 2022)
Технології ощадливого виробництва поступово впроваджуються у всі сфери життя, а також у сферу освіти. Недостатнє фінансування – одна з проблем навчальних закладів, тому є актуальним застосування закладами освіти концепції ощадливого виробництва, що дасть змогу зменшити втрати в процесі управління. Розвитку концепції ощадливого виробництва приділено увагу багатьох вчених. У пропонованій роботі розкрито роль та значення функціонально-вартісного аналізу в управлінні витратами закладу освіти. Проаналізовано основні економічні передумови впровадження функціонально-вартісного аналізу у практику діяльності закладу освіти. Цей метод є одним з ефективних способів зниження витрат. Оцінено передумови застосування його елементів у закладі вищої освіти для підтримки рішень щодо управління витратами. Запропоновано алгоритм проведення функціонально-вартісного аналізу закладу освіти на засадах ощадливості. Описано відмінності такого методу від традиційних методів економічного аналізу. Представлено сценарій щодо проведення функціонально-вартісного аналізу в закладі освіти. Глобалізація економіки вносить свої корективи в систему управління закладами освіти, і тому застосування методу функціонально-вартісного аналізу в закладах освіти може суттєво покращити їхній фінансовий стан, зменшити обсяг необґрунтованих та нераціональних витрат, покращити якість підготовки майбутніх спеціалістів, підвищити продуктивність праці та мотивацію працівників і викладачів, покращити добробут людей та якість довкілля в рамках закладу, що сприяє залученню більшої кількості абітурієнтів.