ВИЗНАЧЕННЯ Й ОЦІНКА КОНКУРЕНТНИХ СТОРІН ПРИ РОЗРОБЦІ МІЖНАРОДНИХ СПІЛЬНИХ ОСВІТНІХ ПРОЄКТІВ - Чжу , Тін (Управління розвитком складних систем, 2022)
Статтю присвячено проблемам визначення й оцінки конкурентних сторін у межах проєктів конкурентного бенчмаркінгу в освіті. Досліджено різні підходи до визначення дефініцій «бенчмаркінг» та «партнерський бенчмаркінг» у вітчизняній науковій практиці. Уточнено змістовне поле зазначених дефініцій шляхом формулювання авторських визначень «бенчмаркінг» та «партнерський бенчмаркінг в освіті». Досліджено особливості партнерського бенчмаркінгу в освіті, що зумовлені відмінностями освітнього процесу від бізнес-процесів промислових підприємств та комерційних організацій. Партнерський бенчмаркінг в освіті вимагає більш творчого підходу, його алгоритми мають бути більш гнучкими та менш стандартизованими, ніж ті, що застосовуються в бенчмаркінгових партнерських проєктах суб’єктів господарювання. У процесі дослідження продемонстровано, що окремі інструменти партнерського бенчмаркінгу, застосовувані комерційними компаніями, можуть за певної адаптації використовуватись у проєктах партнерського бенчмаркінгу в освіті. Зокрема, це стосується такого інструменту, як виявлення еталонних лідерів за окремими позиціями в процесі опитування. Обґрунтовано, що в освіті більш доцільно використовувати процесно-орієнтований бенчмаркінг з огляду на те, що ключовим об’єктом партнерського бенчмаркінгу в освіті є саме освітній процес та освітні практики, що є його складовими.