Ціннісно-орієнтований проактивний менеджмент у командах високотехнологічних проєктів - Бушуєв , Сергій; Пілюгіна , Катерина (Управління розвитком складних систем, 2023)
Розглянуто основні принципи управління високотехнологічними проєктами та специфіку команд, залучених до виконання таких проєктів. Визначено виклики, що виникають у командах високотехнологічних проєктів. Проаналізовано можливі підходи для мінімізації управлінських ризиків при реалізації високотехнологічних проєктів, зокрема розглянуто парадигму проактивного ціннісно-орієнтованого управління проєктами та підхід логічної рамкової моделі. Проактивне управління передбачає використання моделей прогнозування результатів та рішень щодо управління. Управлінські рішення класифіковані на основі способів, що використовуються для їх прийняття. Визначають індивідуальні, консультативні, групові рішення, а також за характером мети: стратегічні, тактичні та оперативні рішення. Сформулювано послідовність дій та помилки щодо прийняття рішень на етапі діагностики ситуації при керуванні проблемами, що виникають при управлінні проєктами. Рішення розглянуто як продукт управлінської праці, а його прийняття як процес, що веде до появи цього продукту. Продемонстровано ефективність засобів проактивного управління проєктами при ідентифікації і відпрацюванні варіантів вирішення унікальних проблем, що потребують креативного підходу та творчого пошуку. Підкреслено особливу важливість вибудування постійної взаємодії керівника проєктом із різними членами команди проєкту, що обумовлює включення команди у процес управління проєктом і включає вирішення проблем й завдань проєкту, планування, обговорення взаємозалежностей між задачами, моніторинг, аналіз ключових показників ефективності проєкту, управління ризиками і т.ін. Надано детальний аналіз впровадження моделі прийняття технології в якості рамкової моделі досліджень, що повною мірою відображається системою знань Р2М. Визначено складові компоненти такої моделі: уявна цінність (корисність); простота використання інновації; намір та мотивація використання; передбачуваний ризик. Розглянуто підхід логічної рамкової моделі, що є ключовим підходом, який застосовується багатьма міжнародними організаціями та донорами при реалізації проєктів. Цей підхід запропоновано як інструмент, що сприяє мотивації процесу аналітичного мислення у команді проєкту, допомагає структурувати та оптимізувати інформацію в проєкті, врахувати проблемні питання та пов’язані ризики, ідентифікувати слабкі сторони обраного сценарію виконання проєкту, залучити ключових спеціалістів до регулярного процесу обговорення та оновлення логічної матриці проєкту. Наведено приклад практичного використання логічної рамкової моделі шляхом створення та аналізу матриці логічної рамкової моделі у конкретному високотехнологічному проєкті з ядерної та радіаційної безпеки, що виконується за фінансової підтримки Європейського Союзу.