Про обстеження індивідуальних житлових будинків, що були пошкоджені та зруйновані внаслідок бойових дій - Вабіщевич , Максим; Фесун, Ігор (Управління розвитком складних систем, 2023)
З кінця лютого 2022 р. і дотепер матеріальний фонд України руйнується російськими загарбниками, в т. ч. індивідуальні житлові будинки в кожній області України. Авторами було виконане масове технічне обстеження понад 500 будинків на території Макарівської об‘єднаної територіальної громади, Бучанського району, Київської області. Результатом кожного обстеження є технічний звіт, в якому наводяться рекомендації щодо можливого відновлення або, за необхідності, демонтажу (ліквідації) об‘єкта. Усі об‘єкти обстеження поділено за періодами зведення: до 70-х рр. ХХ ст., з 70-х рр. ХХ ст. по другу половину 90-х рр. ХХ ст., з другої половини 00-х рр. ХХІ ст. по наші дні. Ці періоди зведення характеризуються насамперед технологіями зведення та використаними матеріалами в будівництві. Результатом цієї роботи є комплексна оцінка таких будівель з наданням рекомендацій, що зазнали пошкоджень внаслідок бойових дій. Будинки з дерев‘яним каркасом зазнають суттєвих пошкоджень за будь-якої причини руйнування, а при вичерпаному терміні експлуатації економічно недоцільно відновлювати такі будинки. Відновлення будинків, стіни яких змуровані з керамічної цегли, може бути економічно доцільним, однак за умови комплексної оцінки кожного дефекту та пошкодження, на це впливає вид внутрішнього опорядження, розчин на якому змурована кладка, розташування стіни тощо. Відновлення будинків, стіни яких змуровані з блоків з черепашнику, потребують окремого оцінювання, визначення стану кладки досить обмежене і потребує додаткового наукового дослідження. Відновлення будинків, стіни яких зведені з блоків з ніздрюватого бетону, переважно не є фізично можливим, використання залишків зруйнованого будинку при влаштуванні нового недопустимо. Висновки цієї роботи можуть бути використані при проєктуванні нових будинків, з використанням нових рекомендацій, що зумовлені бойовими діями, незалежно від функціонального призначення будівлі.