Економічні аспекти прийняття проєктних рішень на етапі проєктування мережі комунального господарства - Безклубенко , Ірина; Гетун , Галина; Баліна , Олена; Буценко , Юрій; Мащенко , Анастасія (Управління розвитком складних систем, 2023)
Ефективність функціонування економіки будь-якого об’єкта багато в чому залежить від уміння керівників різного рівня ретельно готувати й обґрунтовувати прийняті рішення. Умови ринкової (конкурентної) економіки висувають серйозні вимоги до якості, своєчасності, повноти, вірогідності економічної інформації, глибини аналізу економічних показників. Взаємодія будівництва нових мереж комунального господарства та економіки дуже важлива для виконання завдань економічної стратегії, які належать до капітального будівництва. У вирішенні проблеми підвищення економічної ефективності будівництва інженерних мереж особливе місце належить проєктуванню, у сфері якого реалізуються науково-технічні досягнення, що визначають техніко-економічний рівень будівництва. У статті розглянуто теоретико-методологічні засади проєктування інженерних мереж, які спрямованні на удосконалення процедурного й інструментального підґрунтя прийняття проєктних рішень та обґрунтування заходів щодо оптимізації управління інженерною мережею в умовах динамічного змінення будівельних проєктів. Розглянуто актуальні проблеми створення сучасної системи автоматизації проєктування (САПР) інженерних мереж з метою забезпечення ефективного використання ресурсів цільового продукту, яка ще на стадії проєктування дає змогу врахувати можливість розширення або реконструкції системи у випадку приєднання нових споживачів цільового продукту мережі. Запропоновано новий підхід до проєктування сучасних систем автоматизованого проєктування, який уможливлює застосовувати САПР до розв’язання задач зовнішнього і внутрішнього проєктування мережевих систем. Сформульовано і конкретизовано задачі, які розв’язуються на етапах зовнішнього та внутрішнього проєктування. Показано, що САПР інженерних мереж може бути представлена у вигляді сукупності методологічного, інформаційного, програмного, технічного та організаційного забезпечення, а також розроблено та досліджено загальну схему взаємозв’язку забезпечуючих засобів САПР на етапах проєктування й експлуатації інженерної мережі.