Система визначення технічної прийнятності будівельної продукції – досвід Європи та Азії - Бєлєнкова , Ольга; Цифра , Тетяна; Казьмін , Олександр (Управління розвитком складних систем, 2023)
Визначення технічної прийнятності будівельних виробів стає визначальним чинником, що формує стандарти торгівлі, інновацій та безпеки. У статті здійснено огляд систем визначення технічної прийнятності ЄС та деяких країн Азії. Європейський досвід, уособленням якого є система маркування CE, встановлює єдиний підхід у країнах-членах ЄС. Важливість вивчення європейського досвіду підкреслюється спрямуванням України на входження до ЄС, чому сприятиме перехід будівельного сектору на європейські стандарти. Європейські країни мають гармонізовані стандарти, такі як серія EN, що визначають основні вимоги до будівельних виробів. Маркування CE в поєднанні з процедурами оцінювання відповідності забезпечує дотримання суворих стандартів якості та безпеки. Уповноважені органи відіграють вирішальну роль у перевірці третіми сторонами, тоді як Регламент щодо будівельних виробів (CPR) має рівень регуляторного нагляду. Цей досвід пропонує Україні модель для гармонізації, сприяння створенню єдиного ринку та зміцнення міжнародної довіри до її будівельної продукції. Азіатські країни послуговуються кожна своїм нормативним полем. Вони є прикладом різноманітних підходів до визначення технічної прийнятності. Такі країни, як Японія та КНР, наголошують на дотриманні національних стандартів і процесів сертифікації. Японські стандарти JIS і знак JIS разом із системою забезпечення якості будівництва (CQA) є стандартами технічної відповідності не тільки в будівництві. Розуміння нюансів підходів в Азії дає Україні знання про адаптацію власних систем відповідно до регіональних вимог. Вивчення міжнародних підходів до побудови систем визначення технічної прийнятності будівельних виробів і конструкційсприятиме міжнародній торгівлі, забезпеченню якості та безпеки продукції, інноваціям. Транскордонні проєкти і залучення іноземних інвестицій сприяють запровадженню міжнародних практик, які відповідають світовим стандартам. Запровадження європейської системи визначення технічної прийнятності будівельних матеріалів, яка відповідає найкращим міжнародним практикам, не лише підвищує конкурентоспроможність української будівельної продукції, а й сприяє глобальній стандартизації будівельної галузі, економічній інтеграції та сталому розвитку. Досвід Європи та Азії дасть змогу створити дорожню карту для забезпечення технічної прийнятності будівельної продукції.