Проєктування соціотехнічних систем з аспектом створення робочих місць для маломобільних людей - Ботвіновська , Світлана; Щеглов , Сергій (Управління розвитком складних систем, 2024)
У роботі представлено дослідження, які присвячені проблемі створення умов для інтеграції в робочі процеси людей з інвалідністю на кріслах-колясках за допомогою соціотехнічних систем (STS). Серед типів STS, зокрема, можна виокремити асистивні технології, технології інклюзивної освіти, технології зв’язку та впровадження принципів доступного середовища. У випадку, коли проєктний простір ще на концептуальній стадії, вже на цьому етапі будуть розглядатися переваги втілення соціально-технічних систем в пропонованих дослідженнях. Якщо моделюється інклюзивний простір, а саме це буде предметом дослідження, то наведемо фактори, які впливають найбільше на вибір того або іншого рішення. В роботі показано ієрархічні зв’язки різних соціотехнічних систем та технологій. Зрозуміло, що в будь-якому випадку задача зводиться до пошуку основних параметрів (аспектів?) інклюзивного середовища, яке буде найбільш пристосоване до робочих процесів, у які можуть бути залучені маломобільні люди. Одним із факторів для рішення розглянуто взаємодію людини із цифровими технологіями (digitaltechnologies (DT)), які можуть стерти фізичні межі системи. Цей напрям дослідження набуває особливої ваги з огляду на зростання їх ролі в сучасних робочих середовищах, оскільки інтеграція принципів DT у проєктуванні STS може суттєво покращити доступність робочих місць для людей з порушеннями опорно-рухового апарату. Цьому також будуть сприяти розробки інклюзивних інтерфейсів, які враховують когнітивні і фізичні особливості користувачів з інвалідністю. Створення альтернативних методів керування і доступу до інформації стане головною метою для розробників адаптивних технологій (adaptivetechnologies (AT)) найближче десятиліття. У представленій роботі розглядається майбутній вектор розвитку STS, який може виникати при впровадженні технологій штучного інтелекту (АІ) та віртуальної реальності (VR).