Зрілість розвитку освітніх закладів в Індустрії 5.0: система оцінювання - Бушуєв , Сергій; Бушуєва , Наталія; Козлов , Володимир; Чернова , Олена; Лященко , Тамара (Управління розвитком складних систем, 2024)
Поява Індустрії 5.0, яка характеризується конвергенцією передових технологій, таких як штучний інтелект, Інтернет речей і робототехніка, вимагає переоцінки ролі навчальних закладів у підготовці майбутніх фахівців. У цьому документі представлено структуру оцінювання, спрямовану на оцінку зрілості розвитку навчальних закладів у середовищі Індустрії 5.0. Структура охоплює ключові параметри, включаючи адаптацію навчальної програми, технологічну інфраструктуру, готовність викладачів, дослідницькі та інноваційні ініціативи, галузеву співпрацю та результати студентів. Завдяки структурованому оцінюванню цих параметрів навчальні заклади можуть оцінити свій рівень готовності до розвитку навичок і компетенцій, яких вимагає Індустрія 5.0. Ця структура не тільки служить діагностичним інструментом, але й полегшує визначення сфер для вдосконалення і стратегічного втручання. Підвищуючи зрілість свого розвитку, навчальні заклади можуть ефективно сприяти просуванню Індустрії 5.0 і забезпечити готовність робочої сили до майбутнього. З появою Індустрії 5.0 з інтеграцією передових технологій, таких як штучний інтелект, Інтернет речей і робототехніка, у виробничі процеси роль навчальних закладів у підготовці робочої сили стає першорядною. У цьому документі пропонується комплексна основа для оцінки зрілості розвитку навчальних закладів у контексті Індустрії 5.0. Структура охоплює кілька вимірів, включаючи узгодження навчального плану, можливості навчання на досвіді, технологічну інфраструктуру, досвід і навчання викладачів, дослідження та інновації, залучення промисловості та результати випускників. Завдяки систематичному оцінюванню цих параметрів навчальні заклади можуть оцінити свою готовність і ефективність у наданні студентам навичок і компетенцій, необхідних для успіху в Індустрії 5.0. Крім того, ця оцінка полегшує визначення сфер для вдосконалення і стратегічних інвестицій для підвищення ролі освіти в стимулюванні інновацій, економічного зростання та розвитку робочої сили в епоху Індустрії 5.0.