Цифрова екосистема в будівельному девелопменті: концептуально-теоретичні аспекти трансформації та управлінські імперативи - Кричевська , Юлія; Рижакова , Галина; Шпаков , Андрій; Поколенко , Вадим; Приходько , Дмитро (Управління розвитком складних систем, 2024)
У статті досліджено концептуальні і теоретичні аспекти трансформації середовища будівельних девелоперських проєктів у цифрову екосистему. Ця трансформація є ключовою відповіддю на виклики сучасного будівництва, включаючи інтеграцію стейкхолдерів, оптимізацію ресурсів і необхідність сталого розвитку. У дослідженні наголошується на ролі цифрових технологій, таких як Building Information Modeling (BIM), системи управління ресурсами підприємства (ERP), Інтернет речей (IoT) і цифрові двійники, у забезпеченні прозорості, інтеграції та синхронізації операційних і управлінських процесів у будівельних проєктах. Дослідження висвітлює переваги цифрової екосистеми, серед яких зниження витрат, скорочення термінів реалізації проєктів, покращення якості управлінських рішень і мінімізація екологічного впливу. Крім того, інтеграція цих технологій підтримує довгострокове управління життєвим циклом будівельних проєктів, підвищуючи їхню операційну ефективність та екологічну стійкість. Основні результати підкреслюють необхідність адаптації бізнес-процесів до вимог цифрових екосистем, підготовки персоналу до використання передових цифрових інструментів і інтеграції цих технологій у вже існуючі організаційні структури. У статті також представлена модель цифрової екосистеми для будівельного девелопменту, яка враховує операційно-виробничі та управлінсько-адміністративні імперативи, забезпечуючи узгодженість стратегічного, тактичного й оперативного рівнів управління. У статті також розглянуто основні виклики цифрової трансформації у будівництві, такі як опір змінам, відсутність стандартизації та високі початкові інвестиції, необхідні для впровадження передових технологій. Дослідження робить висновок, що трансформація середовища будівельних девелоперських проєктів у цифрові екосистеми є не лише критично важливою для підвищення ефективності та конкурентоспроможності, а й для задоволення вимог сучасного ринку та забезпечення стійкості будівельної галузі в умовах швидкого розвитку технологій.