Моделі ціннісного виміру у будівельному проєкті в контексті стратегічних комунікацій із ключовими стейкхолдерами - Бушуєв , Сергій; Ведмєдєв , Олексій (Управління розвитком складних систем, 2025)
Проведено аналіз досліджень, стандартів і методологій проєктного менеджменту, які можна використовувати для створення та розвитку моделей і методів управління залученням стейкхолдерів до будівельного проєкту, з використанням ціннісно-орієнтованого виміру і виміру стратегічних комунікацій. Виділено дві ключові особливості сучасних будівельних компаній: використання типових процесів зі стандартизацією таких процесів та тривалий життєвий цикл реалізації проєктів. Запропонована модель управління ціннісно-орієнтованою проєктною діяльністю на основі стратегічних комунікацій – модель ЦСП. В контексті розробки елементів моделі наведено її матричне і відповідне множинне представлення. Матричне представлення засноване на матриці, одним з вимірів якої є типи цінностей проєкту, іншим – процеси стратегічних комунікацій зі стейкхолдерами у проєкті. Також запропонована концептуальна модель ЦСП в системі управління проєктами будівельної компанії, для якої визначено типових стейкхолдерів, які переважно виконуватимуть роль ключових. Серед ідентифікованих типів стейкхолдерів: регуляторне середовище; будівельні організації і компанії; підрядники і постачальники; будівельні асоціації; клієнти будівельної компанії, що отримують цінності за результатами реалізації будівельного проєкту (портфеля будівельних проєктів). Входами моделі ЦСП є бізнес-цілі, цілі соціальної відповідальності та інституційна спроможність компанії (люди, технології, моделі і методи, досвід). Виходами моделі ЦСП є досягнуті цінності ключових стейкхолдерів, зростання репутації будівельної компанії та вдосконалена база знань проєктної діяльності з модулями ШІ. Методологічним підґрунтям моделі є методологічний гібрид, основу якого складають елементи класичних методологій управління проєктами (PMBOK, P2M, PRINCE2 тощо) та елементи фреймворків методології Agile (Scrum, Kanban тощо). Зроблено висновок щодо потенційної ефективності запропонованої множини моделей. Сформульовано галузі подальших досліджень у обраному напрямі, серед яких: формалізація процесу експертного оцінювання цінностей стратегічних комунікацій з ключовими стейкхолдерами будівельного проєкту; адаптація моделей і методів експертного оцінювання для забезпечення можливостей їх реалізації методами і моделями штучного інтелекту; розробка моделей і методів стратегічних комунікацій з ключовим пулом визначальних стейкхолдерів будівельного проєкту; профілювання моделі ЦСП, налаштування її під різні типи будівельних проєктів будівельних проєктно-орієнтованих організацій (підкреслена необхідність забезпечення можливості адаптації моделі під проєкти відновлення); впровадження запропонованої моделі у практичну діяльність будівельного підприємства. Сформульовано висновки з проведених досліджень.