Інтегрований стратегічний фреймворк для BANI-середовища - Гоц , Віталій (Управління розвитком складних систем, 2025)
Сучасний бізнес-ландшафт все частіше визначається парадигмою BANI (крихкий, тривожний, нелінійний, незбагненний), що робить традиційні моделі стратегічного управління, включно з тими, що розроблені для VUCA-світу, недостатніми. Існуючі підходи часто є фрагментарними та не враховують системну природу сучасних викликів, що створює гостру потребу в новому, цілісному фреймворку для забезпечення організаційної стійкості та довгострокової життєздатності. Метою цього дослідження була розробка інтегрованого стратегічного фреймворку, спеціально призначеного для навігації в складних умовах BANI-середовища. У статті представлено інтегрований стратегічний фреймворк для BANI-середовища у вигляді нової концептуальної моделі, структуровану навколо чотирьох взаємопов’язаних підсистем: Стратегічний сенсинг та діагностика, Адаптивна гнучкість та Agile, Стратегічний форсайт та стійкість, а також центральне ядро – Адаптивне лідерство та культура. Кожна підсистема розроблена для прямої протидії конкретному виклику BANI. Для операціоналізації фреймворку розроблено комплексний методичний інструментарій, що включає діагностичну модель BANI-готовності з детальним набором кількісних та якісних індикаторів для самооцінки організацій. Крім того, динамічний характер фреймворку забезпечується Адаптивним стратегічним циклом – ітеративним п’ятиетапним процесом (Сенсинг → Інтерпретація → Моделювання → Дія → Навчання), що перетворює стратегію зі статичного плану на безперервний процес навчання та еволюції. Розроблений фреймворк є цілісним та дієвим рішенням для організацій, що функціонують у хаотичному світі. Він виходить за межі реактивної адаптації, надаючи лідерам архітектуру, діагностичні інструменти та операційні процеси, необхідні для побудови проактивної стійкості та антикрихкості. Інтеграція цих компонентів є значним внеском як у теорію, так і в практику менеджменту, пропонуючи надійну дорожню карту, яка дозволить організаціям не лише виживати, але й процвітати в умовах глибокої невизначеності епохи BANI.