Планування людських ресурсів як основний метод оптимізації витрат аутсорсингових IT-компаній - Ланських , Євген; Губа , Євген (Управління розвитком складних систем, 2025)
У сучасних умовах швидкої трансформації IT-індустрії та високої конкуренції на глобальному ринку аутсорсингові IT-компанії стикаються з необхідністю оптимізації витрат без втрати якості наданих послуг. Одним із ключових напрямів такої оптимізації є планування людських ресурсів, яке дає змогу ефективно керувати кадровим потенціалом, мінімізувати непродуктивні витрати та підвищувати гнучкість бізнес-процесів. Метою цього дослідження є розроблення методів та підходів щодо створення уніфікованої системи планування людських ресурсів, яка враховує специфіку аутсорсингових IT-компаній, а також аналіз сучасних інструментів і методів планування персоналу. У ході дослідження було проведено аналіз існуючих підходів до планування людських ресурсів, зокрема методів прогнозування потреб у кадрах, гнучких моделей добору та звільнення працівників, а також програм перенавчання та донавчання персоналу. Виявлено, що сучасні HRM-системи, які використовуються в галузі IT, мають низку недоліків, зокрема фрагментацію даних, відсутність єдиної бази для кадрового аналізу, складнощі з прогнозуванням зайнятості працівників і обмеженість аналітичних функцій. Для вирішення цих проблем запропоновано концепцію інтегрованої інформаційної системи, яка поєднує автоматизацію кадрових процесів, інструменти прогнозування та аналітики, а також механізми адаптивного планування персоналу. Результати дослідження підтверджують, що впровадження такої системи дозволить підвищити точність прогнозування кадрових змін, оптимізувати витрати на персонал та покращити ефективність управлінських рішень. Очікується, що нова платформа сприятиме швидкому реагуванню компаній на змінні ринкові умови, підвищенню продуктивності планування персоналу та створенню більш гнучкої системи управління кадровим потенціалом. Подальші дослідження мають бути зосереджені на розробленні методів автоматизованого прогнозування потреб у персоналі, оцінці впливу нової системи на бізнес-показники компаній та можливостях інтеграції HRM-технологій із корпоративними системами.