Фактори ризико-стійкого постачання підприємств - Песковець , Юрій; Бакуліч , Олена (Управління розвитком складних систем, 2025)
Розглянуто особливості управління постачанням підприємств під час російської агресії проти України. Термін «умови військового стану» розглянуто у більш широкому контексті як «умови екстремального середовища». Такий підхід відповідає сучасним тенденціям світової наукової думки, де екстремальне середовище трактується як сукупність факторів, що виходять за межі нормального функціонування підприємств. Показано різницю між поняттями «функції» та «процеси». Перше визначає цільову спрямованість діяльності, тоді як друге – це послідовність реалізації цих функцій. Водночас, в умовах повномасштабної збройної агресії росії проти України, категорія «військовий стан» виступає як одна з конкретних форм прояву екстремального середовища, з особливими характеристиками загроз, ризиків і обмежень для діяльності підприємств. У роботі обрано саме процеси постачання як операційно-технологічні структури, обґрунтовано доцільність зосередження уваги саме на процесах як основі для побудови моделей автоматизації, цифровізації та ризико-стійкого постачання. Запропоновано ситуаційне визначення процесів постачання підприємств з акцентом на їхню структурну прив’язку до функцій та інструментів реалізації. Сформульовано постановку задачі дослідження, яка ґрунтується на необхідності виявлення, формалізації та моделювання проблем функціонування механізмів постачання підприємств в умовах екстремального середовища. Метою є розробка концептуальної моделі для методів управління, які дозволяють знизити ризики, забезпечити гнучкість та зберегти стійкість для поновлення постачання навіть в умовах загроз, характерних для воєнного часу. На основі міждисциплінарного аналізу літературних джерел показано, що екстремальне середовище суттєво ускладнює реалізацію логістичних операцій, порушує плановість, впливає на вибір постачальників, транспортування і формування запасів. Групи процесів планування потреб, аналізу ринку постачальників та транспортування є найбільш чутливими до зовнішніх загроз, а тому потребують адаптивних, сценарних і ризико-орієнтованих механізмів управління. Для досягнення цього створено концептуальну модель ризико-стійкого постачання підприємств. Виокремлено фактори ризико-стійкого постачання підприємств для забезпечення безперервності бізнесу в умовах високої невизначеності. Доведено вплив екстремального середовища на зниження прогнозованості потреб, збільшення логістичних витрат, втрату доступу до постачальників та порушення процесів транспортування. Перспективою подальших досліджень є розробка інтелектуальної моделі ризико-стійкого постачання, яка поєднає елементи системного підходу, ситуаційного аналізу та штучного інтелекту. Для цього обґрунтовано сутність «ризико-стійкого постачання» як здатність системи постачання підприємств зберігати функціональність, адаптуватися до умов екстремального середовища та відновлюватися після зовнішніх збурень в умовах воєнних дій.