Метод визначення часу виконання програм у системах реального часу - Юрович , Іван; Зайцев, Володимир (Управління розвитком складних систем, 2025)
Проблема функціонування комп’ютерних систем реального часу, зокрема таких критичних до збоїв, як адаптивний круїз-контроль, полягає не лише в логічній коректності, а й у своєчасній видачі результатів, де будь-які затримки можуть мати критичні наслідки. Існуючі моделі часто спрощують систему, що моделюється, та не враховують динамічну природу появи завдань, що є невід’ємною складовою сучасних систем реального часу. У даній статті запропоновано метод визначення часу виконання завдань у системах реального часу, який враховує динамічну природу появи завдань під час роботи системи. Метод деталізує різні типи подій (асинхронні, синхронні, ізохронні) та типи завдань за характером виникнення (періодичні, спорадичні, аперіодичні), а також розглядає різні види залежностей між завданнями, включаючи умовні активації. Для реалістичної оцінки часу виконання завдань використовуються дані, отримані з досліджень аналогів до компонентів системи АКК (сенсори, контролери, актуатори). Визначені таким чином часові характеристики є основою для подальшого моделювання роботи системи, що дозволяє обрати алгоритм планувальника завдань, який задовольнятиме часові вимоги системи. Це гарантує відповідність системи її жорстким вимогам щодо затримки, забезпечуючи надійне та безпечне функціонування, а також дозволяє виявляти потенційні проблеми на ранніх етапах розробки системи.