Обґрунтування методології менеджменту проєктів модернізації системи управління організуванням дорожнього руху в територіальних громадах під час повоєнної відбудови - Веренич, Олена Володимирівна; Войтенко, Олександр Степанович; Васильєв, Ігор Анатолійович (Управління розвитком складних систем, 2025)
Одним із завдань повоєнної відбудови територіальних громад України є модернізація організування дорожнього руху (ОДР). Це обумовлено потребою вирішення кола транспортних проблем мирного часу до яких додалися наслідки збройної агресії: зруйнована інфраструктура, зміна логістики, дефіцит ресурсів. Ефективне управління ОДР вимагає застосування сучасних інформаційних технологій, які забезпечують швидке прийняття якісних управлінських рішень в критичних ситуаціях, у тому числі, під час збройної агресії. Це вимагає в рамках модернізації ОДР здійснювати також модернізацію системи управління ОДР, щодо її спроможності застосовувати зазначені технології. Проте сама модернізація ОДР є складним соціально-технічним проєктом з високою невизначеністю та ризиками, вірогідність яких значно зростає в умовах воєнного стану та збройної агресії, що може призвести до зриву термінів та неефективних рішень пов’язаних з упровадженням модернізації ОДР. Тому вкрай важливим представляється обґрунтований вибір методології, яка б системно враховувала специфіку менеджменту проєктів модернізації системи управління ОДР в територіальних громадах в умовах повоєнної відбудови України. Метою статті є аналіз існуючих методологій та обґрунтування вибору такої, що враховує специфіку проєктів модернізації ОДР в умовах відбудови. Аналіз джерел демонструє перехід до гібридних та синкретичних моделей, що поєднують жорсткі та гнучкі підходи. Враховуючи інфраструктурноінформаційний характер проєктів модернізації ОДР, обґрунтовано застосування синкретичного підходу. Пропонується гібридна методологія Waterfall-Scrumban. Вона використовує каскадний Waterfall для етапів з чіткими вимогами (аналіз, проєктування, затвердження), тоді як гнучкий Scrumban (конвергенція Scrum та Kanban) застосовується для ітеративної реалізації, тестування та інтеграції цифрових модулів, що вимагають адаптивності. Таке поєднання структурує інновації, забезпечує адаптацію до безпекових змін та підвищує керованість. Модель також створює багаторівневу систему управління ризиками: Waterfall для стратегічного планування та Scrumban для тактичного моніторингу і реагування. Запропонований підхід дозволяє ефективно поєднувати впровадження фізичної інфраструктури та цифрових інновацій. Ключовою перевагою є можливість відповідного реагування на виклики та загрози воєнного стану і повоєнної відбудови, забезпечуючи ефективність, стійкість та прозорість проєктів.