Аналітичні та діагностичні блоки контролю в цифровому середовищі оцінки структурної надійності - Тисленко, Олександр Борисович; Биков, Сергій Вадимович (Управління розвитком складних систем, 2025)
Аналітичні та діагностичні блоки контролю становлять основу сучасних цифрових систем оцінки структурної надійності, де інтегруються процеси збору, обробки та інтерпретації даних у режимі реального часу. Цифрове середовище контролю формує багаторівневу архітектуру, у якій поєднуються сенсорні технології, аналітичні алгоритми, методи машинного навчання та когнітивні моделі прогнозування. Його ключове завдання полягає у створенні інтегрованої системи моніторингу, здатної забезпечувати оперативну діагностику конструкцій і визначення тенденцій їх деградації на основі аналізу великого обсягу даних. Функціонування аналітичних блоків базується на принципі когерентного обміну інформацією між сенсорними вузлами, аналітичними модулями та управлінськими підсистемами. Кожен рівень цифрової системи виконує власну функцію: сенсорний – фіксує параметри навантажень і деформацій; аналітичний – здійснює математичну обробку та виявлення відхилень; діагностичний – визначає причини дефектів; прогностичний – моделює подальшу поведінку конструкцій. У контексті цифрової трансформації галузі особливого значення набуває застосування структурних цифрових двійників, які поєднують реальні сенсорні дані з віртуальними аналітичними моделями. Такий підхід забезпечує безперервне оновлення даних про технічний стан об’єкта та створює основу для превентивного управління ризиками. Інтеграція тригераційних алгоритмів дозволяє системі автоматично реагувати на критичні зміни, що підвищує точність і швидкість ухвалення управлінських рішень. Аналітична ефективність системи визначається якістю обробки інформації, достовірністю діагностики та здатністю до самонавчання. Розвиток цифрових технологій створює передумови для формування нової парадигми технічного моніторингу, у якій контроль структурної надійності базується не лише на фіксації параметрів, а на їх глибокому когнітивно-аналітичному осмисленні. У цьому контексті аналітичні та діагностичні блоки виступають ядром цифрової інженерної інфраструктури, що поєднує технології штучного інтелекту, цифрових двійників і системної діагностики для досягнення максимальної точності оцінки структурної стійкості та безпеки будівельних об’єктів.