Досвід впровадження SCAD Office при підготовці фахівців у галузі промислового і цивільного будівництва - Перельмутер, Анатолій Вікторович; Юрченко, Віталіна Віталіївна (Управління розвитком складних систем, 2025)
Багаторічний досвід НВП «СКАД Софт» у супроводі обчислювального комплексу SCAD Office засвідчує, що існує серйозна невідповідність між рівнем розвитку сучасних скінченноелементних розрахункових комплексів, які застосовуються при розрахунках будівельних конструкцій, і рівнем професійної підготовки інженерів-користувачів. Метою публікації є аналіз змістовного наповнення існуючих освітніх програм та навчальних планів для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти у галузі промислового і цивільного будівництва та обґрунтування необхідності їх удосконалення у світлі активного запровадження у навчальний процес інформаційних технологій розрахунку та проектування будівель і споруд. У статті розроблені пропозиції щодо удосконалення освітніх програм для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, які навчаються за освітньою програмою «Промислове і цивільне будівництво». Серед шляхів удосконалення запропоновано розширити традиційні розділи будівельної механіки методом переміщень у матричній формі, що на сучасному етапі є основним інструментом розрахункового аналізу несучих конструкцій будівель і споруд. Навчання використанню методу скінченних елементів для розрахунку будівельних конструкцій повинно базуватися не на знаннях інтерфейсу того чи іншого обчислювального комплексу, а на розумінні фізичної сутності окремих скінченних елементів та граничних умов (моделей зовнішніх в’язей та навантажень). Окрім цього, запропоновано підсилити фундаментальну підготовку здобувачів шляхом залучення до переліку обов’язкових освітніх компонент додаткових розділів теоретичної механіки, теорії пружності та пластичності, що обумовлене значним зростанням на сучасному етапі рівня складності задач, які виникають при розрахунку будівельних конструкцій (дія вибухової хвилі, прогресуюче обвалення від удару з повітря тощо). Зрештою, обґрунтована доцільність залучення до навчального процесу розрахункових програмних комплексів лише на останніх роках навчання здобувачів після засвоєння ними фундаментальних дисциплін, що запобігатиме формальному використанню здобувачами програмних комплексів за відсутності об’єктивної критичної оцінки результатів. Наукова цінність дослідження полягає в аналізі освітньої програми «Промислове і цивільне будівництво» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти та розробці конкретних практичних рекомендацій щодо її удосконалення у світлі активного впровадження в навчальний процес інформаційних технологій розрахунку та проектування будівель і споруд. Це дозволить створити інноваційну освітню програму, яка відповідатиме сучасним вимогам суспільства та враховуватиме нові виклики, пов’язані з його цифровізацією.