ОПТИМІЗАЦІЯ СТРУКТУРИ СИСТЕМИ ПОЖЕЖНОЇ СИГНАЛІЗАЦІЇ НА ОСНОВІ ЕКСПЕРТНИХ ВИСНОВКІВ - Землянський, О. М.; Снитюк, В. Є. (Управління розвитком складних систем, 2015)
Розглянуто задачу оптимізації системи пожежної сигналізації будівель і споруд. Визначені причини неефективності існуючих схем розміщення пожежних сповіщувачів. Запропоновано моделі, структурна та параметрична ідентифікація яких дозволить визначити оптимальну кількість пожежних сповіщувачів у приміщенні залежно від прогнозованих наслідків можливої пожежі. Відзначено необхідність використання апарату теорії нечітких множин як природного засобу числення суб’єктивних суджень та їх об’єктивізації.