РОЗВИТОК ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ НОРМАТИВНОЇ БАЗИ БУДІВЕЛЬНИХ ПРОЦЕСІВ - Задоров, В. Б.; Шпирний, В. Т.; Дерев’янко, І. В.; Гріненко, Д. В. (Управління розвитком складних систем, 2015)
Запропоновано одну концепцію побудови інформаційної системи формування, ведення та розвитку нормативної бази елементарних будівельних процесів і операцій у складі сучасних комп’ютерних інформаційних систем (КІС) будівельних підприємств. Концепція базується на реструктуризації предметної області – технологічних карт будівельних процесів – на основі принципу розподілення обробки баз знань та даних для формування системно пов’язаного комплекту карт: карт конструктивно-технологічних вимог до виконання будівельних процесів (ККТВ) (декларативна частина) та організаційно-технологічних карт виконання будівельних процесів (ОТК) (варіабельна частина нормоутворюючих показників для моделювання та розрахунку норм і нормативів витрат ресурсів).