ЦИКЛІЧНО-ГЕНЕТИЧНА МЕТОДОЛОГІЯ УПРАВЛІННЯ ПРОЄКТАМИ ОРГАНІЗАЦІЇ СИСТЕМИ ІНТЕРМОДАЛЬНОГО ХАБУ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Kramskyі, Sergiy; Nikolskyі, Vitaliі (Управління розвитком складних систем, 2020)
Розглянуто проблемні аспекти управління проєктами. На базисі методу імітаційного симулювання досліджено питання хвильових криз у проєктах. Дано теоретико-методологічний аналіз теорії циклів, криз та інновацій, що розробляються в теоріях класиків як економіки, так управління проєктами, що сприяли виходу з криз у світовому масштабі і підйому економік завдяки розробленим інструментам та моделям М. Кондратьєва, О. Богданова. М. Туган-Барановського, а також циклічно-генетичної теорії управління проєктами, яка може стати базисом більш надійного передбачення закономірно-незрівноваженої динаміки у економічному, управлінському середовищі. Такий підхід, на відміну від наявних, дає змогу більшою мірою врахувати досягнення цілей в наступних процедурах визначення контенту конкурентоспроможності бізнесу. Встановлено, що синергізм у програмах розвитку бізнесу проявляється в економії на витратах і збільшенні підсумкової цінності бізнес-проєктів. Розроблена концепт-модель криз на базисі імітаційного моделювання поведінки системи «цілі – цінність – конкурентоспроможність – людина – машина» в процесі реалізації програм на інфраструктурних проєктах у світовій економіці. Дана загальна характеристика криз на прикладі інфраструктурних бізнес-компаній. Проведено аналіз понятійного апарату бізнес-проєктів, бізнес-команд, бізнес-процесів. Наведені проблеми формування команд бізнес-проєктів. Авторами проаналізовано та визначено основні джерела формування ефекту бізнес-синергізму, які пов'язані з цими витратами. Формалізовано формування ефекту синергізму в моделях й теорії бізнес-проєктів, що виникає при спільній реалізації портових бізнес-проєктів у рамках програми, що дає змогу з більшим ступенем достовірності оцінювати досягнення цілей інфраструктурних бізнес-компаній і необхідні ресурси в умовах ризиків та невизначеності.