ДОСЛІДЖЕННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ТЕСТУВАННЯ НЕЙРОННОЇ МЕРЕЖІ СИСТЕМИ ДІАГНОСТИКИ ТЕХНІЧНОГО СТАНУ БУДІВЕЛЬ - Терентьєв , Олександр; Горбатюк , Євгеній; Доля , Олена; Серпінська , Ольга; Лященко , Марія (Управління розвитком складних систем, 2021)
У статті запропоновано методологічні засади побудови інформаційної системи діагностики технічного стану конструкцій будівель і споруд та обґрунтування ефективності технологій інструментального визначення параметрів будівель, споруд на всіх етапах їх життєвого циклу, які розглядаються з позиції стратегічного інформаційного менеджменту; проведена, з позиції системного підходу, формалізація процесів зношення конструкцій будівель, що дає змогу створення ефективного і надійного аналітичного апарату моніторингу технічного стану та діагностики майбутніх станів у процесі їх надійної і безпечної експлуатації; побудовані, з використанням апарату нечітких множин, моделі і методи моніторингу певного технічного стану будівель; набула подальшого розвитку інформаційна технологія системи підтримки прийняття рішень, яка базується на потужних щодо інтелектуалізації аналітичних засобах, які допомагають експертам здійснювати більш правдоподібне оцінювання та приймати управлінські рішення. За результатами вивчення наукових джерел зроблено висновки щодо відсутності або необхідності поглиблення розв’язків таких проблемних задач: визначення загальних принципів формування системи діагностики технічного стану будівель на всіх етапах їх життєвого циклу; відсутність методології обґрунтування ефективності технологій та засобів інструментального визначення параметрів будівель, споруд і території забудови на всіх етапах життєвого циклу; адаптація методів визначення організаційно-технологічних показників для розрахунку ефективності систем вимірювання та технології їх застосування; визначення впливу організаційно-технічних показників на ефективність систем вимірювання та технологію їх застосування; визначення тривалості та періодичності інструментальних обстежень у складі витрат на експлуатацію вимірювальних систем; встановлення необхідних обсягів інструментальних спостережень при експлуатації будівель і споруд; обґрунтування витрат часу на виконання вимірювальних робіт на всіх етапах життєвого циклу будівельних об’єктів; відсутність єдиної методології для створення автоматизованої системи діагностики технічного стану будівель; відсутність інтегрованих моделей та методів моделювання процесів діагностики, які б дали змогу забезпечити ефективне функціонування інформаційних технологій діагностики технічного стану будівель та високу точність прийняття експертних рішень щодо їх стану і прогнозування основних технічних характеристик їх функціонування в умовах впливу зовнішнього та внутрішнього середовищ; відсутність єдиної інформаційної бази даних, що дала б можливість порівнювати результати обстежень, спостерігати динаміку старіння будівель, систематизувати висновки про їх стан.