ІННОВАЦІЙНО-ПРИКЛАДНА ОСНОВА СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ РЕГЛАМЕНТАЦІЇ ОПЕРАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ПРОВІДНИХ СТЕЙКХОЛДЕРІВ БУДІВЕЛЬНОГО ПРОЄКТУ - Шпаков , Андрій; Жалдак , Руслан; Кушнір , Ілья; Петруха , Ніна; Ніколаєв , Георгій; Роговченко , Вікторія (Управління розвитком складних систем, 2021)
Під впливом змін, що постійно відбуваються з початку XXI ст., які пов’язані передусім зі швидким темпом розвитку техніки і технології, цивілізаційним прогресом, концентрацією на інноваціях і поведінці підприємств, процесами глобалізації і більшою інтенсивністю конкуренції, яка часто набуває рис гіперконкуренції, призвели до появи нових підходів до стратегії. Серед них слід відмітити концепцію сталого розвитку, концепцію відносин та інноваційно-підприємницький підхід, які мають посісти своє місце в рамках конкурентної стратегії підприємства. Стаття присвячена вирішенню актуальної проблеми запровадження цілісної методології та економіко-аналітичного інструментарію обґрунтування стратегії, формату та змісту операційної діяльності підприємства-девелопера в будівництві (ПДБ), яке в єдиному економічному та операційно-виробничому просторі здійснює адміністративну і регулятивну діяльність щодо підготовки та впровадження будівельних інвестиційних проєктів у складі єдиної інвестиційної програми. Запропоноване рішення визначається інноваційною сутністю методології та формалізованого економіко-математичного інструментарію, що надає сучасне теоретико-методологічне забезпечення розробці стратегічних орієнтирів підприємства-девелопера в будівництві, визначенню раціонального вектора зростання кваліфікованих активів. Розроблена до потреб ПДБ методологія забезпечує рівновагу системи мультипроєктного бізнес-середовища ПДБ та через складений на її ґрунті науково-прикладний інструментарій в єдиному просторі формалізованого управління бізнес-процесами ПДБ забезпечує економіко-аналітичне обґрунтування процесам оцінки, формування та адміністрування портфеля проєктів − від аналізу проєктів до заходів щодо раціоналізації їх обсягу, руху та структури, що суттєво оновлює теоретико-методичну базу економіки і управління будівельними підприємствами як наукової галузі.