CТРУКТУРНО-КОГНІТИВНА ТА ЕКОНОМІКО-АНАЛІТИЧНА ОСНОВА ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ПРОЦЕСІВ АДМІНІСТРУВАННЯ БУДІВЕЛЬНИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ - Шпаков , Андрій; Приходько , Олег; Кушнір , Ілля; Ніколаєв , Георгій; Петруха , Ніна; Рижакова , Ганна (Управління розвитком складних систем, 2021)
Стаття присвячена вирішенню актуальної науково-прикладної проблеми з розробки теоретичних основ та методології, яка містить інформаційні моделі, методи, когнітивні механізми, що дають змогу здійснювати аналіз, вибір, оптимізацію й оцінку ефективності запровадження сучасних концепцій інформаційного моделювання й інтегрованої реалізації будівельного проєкту. Досліджено сучасні концепції, що чинять вплив на когнітивні механізми управління проєктами в будівництві. Проведений аналіз довів, що отримання більшого ефекту від використання знань учасників реалізації будівельного проєкту можливе за умови спільного запровадження сучасних концепцій інтеграції підприємств та інформаційного моделювання в будівництві. Методологію реалізовано як науково-прикладний інструментарій прийняття рішень щодо змісту, засобів, діагностичних індикаторів та очікуваного результату трансформації операційної системи та організаційної структури управління будівельного підприємства, яке здійснює та коригує свою діяльність у складно-структурованому мультипроєктному операційному полі. Сформульовано та обґрунтовано основні чинники, які впливають на синергетичний ефект, що утворюється при інтегрованій реалізації проєкту із застосуванням інноваційних інструментів інформаційного моделювання в будівництві. Обґрунтовано концептуальні засади оновлення бізнес-процесів, системи управління для будівельного підприємства на ґрунті цифровізації (цифрового адміністрування), що позиціонуються як засіб досягнення підприємством конкурентних переваг у мультипроєктному полі будівельного девелопменту.