МЕТОДИКА ГАРМОНІЗАЦІЇ РІШЕНЬ ДИВЕРГЕНТНОЇ МЕТОДОЛОГІЇ РОЗВИТКУ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Цюцюра , Микола; Цюцюра , Світлана; Криворучко, Олена; Тао, Лі (Управління розвитком складних систем, 2022)
Реалізація стратегічної мети – створення конкурентоспроможної економіки України і забезпечення високого рівня життя громадян України потребує активного використання наукового потенціалу держави у створенні прогресивних інформаційних технологій управління розвитком закладів вищої освіти (ЗВО). Для успішного вирішення проблем, які постали перед Україною на шляху до євроінтеграції за останні роки, необхідні висококваліфіковані фахівці. Для цього в системі освіти України необхідні зміни, які полягають в організаційних, технологічних, функціональних удосконаленнях, що дадуть змогу закладам вищої освіти України вийти на рівень провідних європейських та американських навчальних закладів. Глобалізація розвитку освітнього простору пов’язана з активним застосуванням ціннісно-компетентнісного підходу в епоху переходу до економіки знань, стискаються життєві цикли оновлення освітніх програм, що робить програми мобільними, швидко та суттєво ускладнюються технології, засоби та механізми, системи управління тощо. В цих умовах вимоги до компетентності фахівців формуються інтуїтивно. При цьому зберігається велика плинність кількості абітурієнтів внаслідок негативних демографічних та економічних процесів. Глобальні тренди формують виклики, що прискорюють розвиток освітнього простору і створюють нові виклики ЗВО. Одним з таких викликів є перехід до проєктного управління в освітніх середовищах, який вимагає створення інноваційних методологій управління, що враховують специфіку заходів, спрямованих на підготовку фахівців. Ці методології мають забезпечити діяльність ЗВО в навчальному процесі, наукову роботу освітніх закладів інноваційними інструментами управління. Ключовим елементом, який формує інновації у методологіях управління розвитком ЗВО, є рухоме поле компетенцій, яке формується глобальними ринками та викликами. Взаємодія рухомого поля компетенцій з освітніми програмами ЗВО формується на основі механізмів дивергенції. Ці механізми формують необхідні ринкам гармонізовані кластери компетенцій, що складають актуальний зміст навчальних програм. Створення і дослідження дивергентних методологій управління розвитку ЗВО є актуальною науковою проблемою на сучасному етапі розвитку освітнього простору України.