Когнітивні технології предметної області на основі онтології - Горда , Олена; Цюцюра, Микола (Управління розвитком складних систем, 2023)
Важливою проблемою автоматизованої побудови онтологій, як системи знань, є інтелектуалізація, а також пов'язані з цим інтеграція даних та якісний пошук інформації. Отже, завдання автоматизованого формування онтологій є доволі актуальним. Найпоширеніший критерій якості онтології заснований на оцінці зручності та ефективності роботи з нею, а також наявності зв'язку когнітивних процесів із семантичними, що сприяє процесу її побудови і актуалізації. Основною відмінністю проведеного аналізу, результати якого наводяться в цій роботі, є когнітивні інформаційні технології предметної області, когнітивно-семантичний аналіз на основі теорії категорій, математичної логіки і універсальної алгебри, побудови онтологічного словника та онтологічних конструкцій. Визначено інформаційну взаємодію інтелектуального середовища об’єкта із суб’єктом. Для формування поняття в інтелектуальному середовищі за рахунок приєднаного інформаційного простору визначено можливість і обґрунтовано застосування поняття та його особливостей у рамках проблематики. Побудова онтологій заснована на наявності зв'язку когнітивних процесів із семантичними й актуалізації – описання і виявлення джерел когнітивної інформації в інтелектуальних середовищах предметних областей. Лінгво-семантичний аналізатор – основний метод аналізу появи нових понять, ототожнення семантично сумісних понять з різних джерел знань, формування текстової стереотипності, прототипів і інваріантів у вигляді тексту, що написаний словами даного словника і термінами, які містяться в тезаурусі, – за рахунок пошуку в текстових масивах різного ступеня структуризації мінімальних смислових одиниць і використанні об'єктно-орієнтованого багатоваріантного аналізу в побудові системи шаблонів з нечіткими обчисленнями для полів класів.