Аналіз програмного забезпечення для створення програм керування мобільних роботів - Цзяньцзюнь, Ван; Ченьцзянь, Донг; Кай, Ван; Чжицон, Чен; Ронг, Сє; Вейпін, Чжу; Топалов, Андрій; Поворознюк, Олексій (Управління розвитком складних систем, 2023)
Використання програмного забезпечення допомагає мобільному роботу контролювати робочі параметри: вмикати та вимикати механізми і пристрої; стежити за показниками датчиків; виконувати різні технологічні операції (різання, зварювання, фарбування тощо); розраховувати траєкторію руху залежно від робочої поверхні тощо. Дослідження в області робототехніки свідчать про високу активність наукових робіт зі створення високоточних і енергоефективних робототехнічних систем для автономних мобільних роботів шляхом вдосконалення керуючих програм. Робота присвячена розгляду й аналізу програмного забезпечення створення керуючих програм мобільних роботів. У роботі представлено узагальнену структурну схему ієрархічної системи керування мобільним роботом, в якій відбувається децентралізоване програмне опрацювання інформації, а окремі програмно-апаратні компоненти віддалені одні від одних. При побудові системи управління мобільного робота розглядаються різні середовища програмування роботів, які представляють широкий інструментарій для створення різних моделей і систем. Розглядаються питання застосування графічних та текстових програмних середовищ з мовами програмування високого рівня. Серед програмних комплексів розглядаються середовища розробки: LabView; NXT-G; Robolab; EV3-G; MRDS; Scratch; 12Blocks; Simulink; ROBO Pro; Arduino Studio and TRIK Studio. Найпоширенішими ж мовами програмування в роботі вважаються такі: С++, Python, Pascal, JAVA та Scratch. Все програмне забезпечення аналізується за такими критеріями: математичні вирази, обчислювальна модель, інтерпретація, автономне використання, генерація коду, моделювання, налагодження, методичні посібники, безкоштовність, платформи, конструктори, ліцензія та перспективи розвитку. Серед програмного забезпечення своїми можливостями відзначаються текстові засоби EV3 та Arduino, а серед графічних – Simulink та LabView, оскільки ці програмні засоби зарекомендували себе потужними середовищами розробки з доволі універсальними підходами створення програм у мобільній робототехніці.