Інформаційно-аналітичне забезпечення та формалізоване адміністрування бізнес-процесами в операційних системах підприємств-девелоперів будівництва - Мудра , Марія; Цзін , Цянь (Управління розвитком складних систем, 2023)
У статті висвітлено еволюцію наукових поглядів щодо методичних засад формування економіко-управлінських інструментів адмініструванням проєктно-орієнтованим підприємством у нову епоху четвертої промислової революції та проаналізовано парадигми реалізації процесів управління підприємством на базі інформаційних систем, визначено тенденції розвитку реалізації процесів управління підприємством у структурі та засобами інтелектуальних інформаційних систем Доведено, що динамічність і високий ступінь невизначеності зовнішнього середовища негативно позначаються на ефективності діяльності вітчизняних будівельних підприємств, примушують сучасні організації перетворюватися на все більш складні системи. Основою їх адаптивної дифузії в конкурентне середовище стає конкуренція не тільки товарів чи послуг, а й інноваційних технологій управління. Провідним і системним засобом виходу з кризових та деструктивних ситуацій для будівельних підприємств, як і інших індустріальних підприємств, є інноваційна стратегія діяльності, радикальна або часткова трансформація (модернізація) операційної системи підприємства та діючої на підприємстві системи і структури адміністрування його діяльністю на основі новітніх інформаційних технологій архітектурного середовища включаючи інтегровану реалізацію проєкту (IPD, Іntegrated Project Delivery), віртуальне проєктування та будівництво (VDC, Virtual Design Construction) та інтегровану цифрову реалізацію (IDD Іntegrated Digital Delivery), інформаційне моделювання будівель (BIM, Building Information Modeling). Виокремлено технології, що застосовуються при побудові та реалізації моделей процесів управління в інформаційних системах, використання яких спрощує складність модернізації інформаційної системи для вирішення завдань процесів управління підприємством. Визначено і систематизовано основні моделі організації діяльності в цифровій економіці та можливості підвищення ефективності процесів управління будівельним підприємством із використанням інформаційних систем як цифровий спосіб представлення директивних та економіко-функціональних характеристик будівельного об’єкта.