Концептуальна модель формування портфелів проєктів у галузі дорожнього будівництва - Куліков , Олег; Морозова , Ганна (Управління розвитком складних систем, 2024)
В умовах сьогодення з метою підвищення ефективності управління в будь-якій сфері діяльності людини ефективним і дієвим інструментом є впровадження методології управління проєктами. Багато компаній в галузі дорожнього будівництва реалізують велику кількість різноманітних проєктів, які відповідають стратегічним та оперативним цілям цих компаній. Виходячи з цього, у попередніх дослідженнях запропоновано застосовувати портфельне управління проєктами, яке уможливлює підвищити ефективність управління означеною галуззю. За результатами аналізу літературних джерел виявлено, що багато науковців розглядають питання стратегічного управління й управління портфелями проєктів компаній у різних сферах діяльності. Але через свою спрямованість на певну галузь, вони тільки частково можуть бути застосовані в галузі дорожнього будівництва, що своєю чергою свідчить про актуальність дослідження. Окрім цього, розглянуто стратегії FEFO, FIFO, LIFO та HIFO, які застосовуються в управлінні запасами в різних галузях економіки. Зокрема, для ведення бухгалтерського обліку, в складській логістиці, а також в програмуванні в процесі розроблення баз даних та роботи з ними. Ці стратегії були запропоновані для застосовування в процесі включення проєктів до відповідного портфеля проєктів залежно від їхньої часової та ціннісної актуальності в певний проміжок часу. А також пропонується модель «Компас», яка надає можливість визначення пріоритетного проєкту для включення його до портфеля проєктів з урахуванням наявних ресурсів (матеріальних, фінансових, людських тощо). Крім цього, враховуються такі фактори, але не обмежуються: витрати проти вигід; типи вигід; прийнятний рівень ризику та вплив ризику; ув'язка зі стратегічними цілями; доступність ресурсів; терміни реалізації витрат та вигід. Отже, управління діяльністю компанії, яка реалізує проєкти, програми та портфелі проєктів у сфері дорожнього будівництва, має включати в себе застосування різноманітних дієвих інструментів, які б сприяли забезпеченню прибутковості діяльності, задоволенню потреб стейкхолдерів, підвищенню якості обслуговування клієнтів та надання послуг.